Agenţia de Dezvoltare Regională Centru a convocat în şedinţă reprezentanţii Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei şi antreprenorul care execută lucrări de construcţie la două proiecte de eficientizare energetică a clădirilor liceelor din Holercani şi Ungheni, notează Moldpres.
În cadrul şedinţei s-a discutat despre lucrările de construcţii la proiectul „Sporirea eficienţei energetice a Liceului teoretic „Holercani” din raionul Dubăsari”, unde până în prezent au fost executate lucrări de termoizolare a pereţilor exteriori, al soclului şi al planşeului de acoperiş, a fost reînnoit acoperişul unui bloc de studii, precum şi efectuate lucrări la sistemul de încălzire, ventilare şi la reţelele inginereşti. Tot aici, au fost efectuate lucrări de renovare a bucătăriei şi a blocurilor sanitare.
„La finalizarea proiectului vor fi atinşi următorii indicatori: 4 298,4 m² clădire renovată, 330,9 m² pereţi exteriori izolaţi, 30,6 m² ferestre şi uşi exterioare schimbate, 1 954,8 m² planşeu izolat, 1 punct termic instalat, un sistem fotovoltaic care va avea o capacitate de 10 kW şi va fi compus din 30 panouri fotovoltaice, 220 m. l. conducte exterioare de care vor beneficia circa 330 persoane”, indică ADR Centru.
Valoarea contractului de antrepriză constituie 15 mln 114 mii lei, durata de executare a lucrărilor contractate fiind de 12 luni.
În aceeaşi şedinţă, au fost detaliate şi lucrările executate în cadrul proiectului „Sporirea eficienţei energetice a Liceului teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni”, unde până în prezent s-au executat lucrări de termoizolare a faţadelor blocurilor de studii. Au fost efectuate lucrări de renovare a acoperişului şi finisate lucrările pe interior. Totodată, s-a executat primul ciclu de electricitate, ventilare şi semnalizare de incendiu, sistemul de încălzire un bloc de studii etc.
Valoarea contractului de antrepriză constituie 47 mln 566,6 mii lei, durata de executare a lucrărilor contractate fiind de 12 luni.
În urma implementării acestei măsuri investiţionale, 101 angajaţi şi 1187 de elevi ai Liceul teoretic „Mihai Eminescu” vor beneficia de condiţii îmbunătăţite în liceu, iar consumul de energie în această instituţie de învăţământ va fi redus cu 1500 MWh şi emisiile anuale normate de CO2 se vor reduce cu 330 tone.
Cele două proiecte sunt finanţate de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi sprijinit financiar de Ministerul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.