Problema diversificării resurselor energetice ține de securitatea energetică a Republicii Moldova și se regăsește în programul de guvernare propus de premierul desemnat, Natalia Gavrilița.
În context, premierului desemnat a amintit că în 2019 a fost semnat acordul de finanțare pentru interconectarea liniilor electrice. „Sunt foarte interesată să văd de ce întârzie implementarea lucrărilor la stația Vulcănești. De asemenea, trebuie să vedem cum realizăm în practică fluxul de gaz pentru gazoductul Iași-Ungheni”, a subliniat Natalia Gavrilița pentru Europa Liberă.
Întrebată, dacă va curge degrabă gaz prin țevile gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, sursa a menționat că „trebuie să ne asigurăm că există această posibilitate și avem cumva căi alternative de acces”. „Vom vedea care va fi prețul etc. Sunt mai multe subiecte pe care trebuie să le discutăm. Trebuie negociate contracte etc”, a mai adăugat premierul desemnat.
De asemenea, referitor la prelungirea termenului acordului pe care îl are R. Moldova cu Gazpromul sau negocierea unui alt acord, Natalia Gavrilița a specificat că sunt mai multe opțiuni, care trebuie analizate. „Cred că strategia de negociere trebuie să o ținem aproape și să vedem unde sunt interesele Republicii Moldova”, a mai punctat premierul desemnat.
Amintim că în vara anului trecut s-a finalizat construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care este capabil să acopere cea mai mare parte a consumului de gaze naturale din R. Moldova și reprezintă astfel o alternativă la gazul din Rusia.
Cu toate acestea, ulterior, Ion Chicu, fostul premier de la Chișinău, a anunțat că proiectul este dat în exploatare tehnic, însă ar urma să fie funcțional doar în cazul în care utilizarea acestuia va fi rațională economic.