Republica Moldova trebuie să ceară UE ca trupele rusești din regiunea transnistreană să fie înlocuite cu contingent civil de observatori. Declarații în acest sens au fost făcute de analistul Vladimir Socor, care a subliniat că autoritățile de la Chișinău au obligația de a cere în continuare retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit sursei citate, nu există nicio corelație între cooperarea comercial-economică dintre Republivca Moldova și Rusia, pe de o parte și problema trupelor rusești din regiunea transnistreană, pe de altă parte.
„Rezolvarea politică a problemei Transnistriei nu va putea în niciun caz avea loc în viitorul apropiat, sigur nu în următorii 4 ani, adică nu în acest termen al președinției dnei Sandu și în acest termen al legislativului. Am mai spus și cu alte ocazii, Republica Moldova nu este pregătită să reabsoarbă Transnistria în această fază. Întâi trebuie să avem domnia legii în Republica Moldova, statul trebuie reconstruit din temelie, dna Maia Sandu a preluat o ruină de stat, el trebuie reconstruit din temelie. Va fi necesar, cel puțin, un termen prezidențial și, cel puțin, un termen legislativ, timp în care rezolvarea politică a problemei Transnistriei trebuie să fie amânată”, a subliniat expertul internațional pentru Europa Liberă.
În context, Vladimir Socor a ținut să precizeze că timpul respectiv nu trebuie irosit, mai ales că există riscul ca Republica Moldova să fie supusă unor presiuni de a face noi cedări în procesul așa-numiților „pași mici”.
„Deci, perioada aceasta, până când va deveni posibilă rezolvarea politică a problemei Transnistriei, trebuie folosită pentru a nu permite știrbirea în continuare a suveranității Republicii Moldova în privința Transnistriei. Acest titlu de suveranitate trebuie păstrat neștirbit atât din punct de vedere juridic, cât și din punct de vedere practic. Procesul așa-numiților „pași mici” era menit să știrbească prerogativele și titlurile suverane ale Republicii Moldova în Transnistria. De aceea acest proces trebuie oprit. Și dna Sandu a spus că are rezerve foarte mari față de acest proces.
În afară de aceasta, Republica Moldova are obligația de a cere în continuare retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova și înlocuirea trupelor rusești cu o operațiune internațională. Și guvernele de până acum au cerut aceste lucruri, dar guvernele de până acum nu au întreprins nimic pentru a avansa un asemenea proces. Guvernele de până acum s-au mulțumit să vorbească despre acest proces fără consecințe practice.
Republica Moldova trebuie să inițieze niște pași concreți și să ceară unui for internațional, probabil Uniunii Europene, să purceadă la pregătiri pentru un contingent civil de observatori care să înlocuiască trupele rusești”, a mai punctat Vladimir Socor.
Amintim că armata rusă nu s-a retras din stânga Nistrului nici până astăzi, așa cum urma să o facă în urma angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul, în 1999.
Astfel, Rusia menține în regiunea transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.