Salvatorii din România și Republica Moldova, care au mers în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor, și-au încheiat misiunea și s-au reîntors acasă.
Cei 108 pompieri din România detașați în urmă cu 10 zile în Grecia au fost primiți într-un cadru festiv pe Platoul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani, județul Ilfov. Ei au fost înaintați în grad la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi a șefului DSU, Raed Arafat. Totodată, salvatorii au fost recompensați și cu Emblema de onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență.
Pompierii au revenit în România cu două zile mai devreme decât era plănuit pentru că incendiile au fost aduse sub control. Timp de opt zile, salvatorii au participat la acțiunile de stingere a incendiilor din Grecia, eforturile lor fiind apreciate atât de autorități, cât și de jurnaliștii greci și de populație. Ei și-au început misiunea duminică, 8 august 2021, pe insula Evia, cea mai afectată regiune din Grecia.
Și cei 25 de pompierii din Republica Moldova care au luptat cu incendiile uriașe de vegetație din Grecia și-au încheiat astăzi activitatea.
Conform informațiilor oferite de Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI de la Chișinău, pompierii din R. Moldova au fost direcționați pe insula Evia, acolo unde împreună cu colegii din România au identificat focare de ardere, au lichidat incendiile și au salvat animale. Misiunea salvatorilor s-a încheiat pe 15 august 2021, după ce au reușit să exercite toate acțiunile propuse.
Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei, a adresat un mesaj de recunoștință statelor, care au contribuit la stingerea incendiilor devastatoare. „În numele poporului grec, vreau să exprim mulțumiri cordiale tuturor statelor care au trimis ajutoare și resurse pentru a combate sălbăticia focului. Vă mulțumim pentru că sunteți împreună cu poporul grec în aceste timpuri de încercare”, a scris Mitsotakis pe Twitter.
România și R. Moldova se numără printre cele 22 de state care au ajutat Grecia să lichideze incendiile devastatoare, trimițând pompieri, mașini și avioane de stingere a focului.