Consiliul Național al Românilor din Ucraina a anunțat că se alătură apelului lansat recent la Chișinău privind modificarea art.13 din Constituția Republicii Moldova, astfel încât sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.
CNRU a subliniat într-o adresare către șeful statului, premierul și președintele Parlamentului Republicii Moldova că susține inițiativa Consiliului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Institutului de Filologie Română „B.P.Hașdeu” și a Institutului de Istorie al Republicii Moldova „privind modificare art.13 din Constituția Republicii Moldova, prin punerea lui in deplin acord cu adevărul științific şi cu Decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova din 5 decembrie 2013 privind interpretarea articolului în cauză în corelație cu Declarația de Independență a Republicii Moldova”.
Sursa citată a mai subliniat că „discuțiile sterile și fără de sfârșit, privind denumirea corectă a limbii, afectează grav nu numai situația lingvistică din Republica Moldova, dar și stabilirea justă a denumirii firești a limbii materne a românilor din Ucraina, unii declarați moldoveni la recensămintele oficiale, în urma unei regretabile inerții cauzate de manipularea seculară a mentalului colectiv de către imperiile țarist și sovietic”.
Potrivit CNRU, fracturarea nu doar etnică, ci și lingvistică, a comunității noastre istorice, în general, dar mai cu seamă în regiunea Odesa, este exploatată cu rea-credință de autoritățile ucrainene.
„Este de-a dreptul incredibil cum s-a putut schimba, la indicația autorităților, de 4 ori în decurs de 8 ani, denumirea limbii de predare în școlile noastre din Bugeac: în 1992, din „moldovenească” în „română”, în 1998, din „română” în „română (moldovenească)”, în 1999, din „română (moldovenească)” în „moldovenească (română)”, iar în 2000 din „moldovenească (română)” în „moldovenească”. (…) E timpul, mult stimați demnitari de cel mai înalt rang ai Republicii Moldova, ca dumneavoastră, de la înălțimea funcțiilor pe care le dețineți în conducerea republicii, să puneți capăt speculațiilor pe tema denumirii limbii oficiale a Republicii Moldova şi să dați curs doar opiniilor ce au la bază adevărul ştiinţific, nicidecum interesele acelor forte politice care, s-a dovedit de atâtea ori in istorie, nu doresc binele țării. Atât Academia Română, cât şi Academia de Științe a Republicii Moldova şi-au spus clar şi fără echivoc cuvântul. Vă rugăm ca și Domniile Voastre să aveți curajul să recunoașteți adevărul şi să acționați ferm în vederea modificări grabnice a art. 13 din Constituție”, se mai arată în apelul Consiliul Național al Românilor din Ucraina.
Amintim că recent și Academia de Științe a Moldovei a venit cu un apel către Președinție, Parlament și Guvernul de la Chișinău prin care solicită modificarea articolului 13 din Constituție conform adevărului științific, astfel încât limba română să își ia locul cuvenit în Legea Supremă.
În context, menționăm că săptămâna trecută, Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, a dat de înțeles că modificarea articolului 13 din Constituția R. Moldova, nu reprezintă o prioritate pentru noua putere de la Chișinău.
În urma victoriei obținute la alegerile parlamentare anticipate, Partidul Acțiune și Solidaritate deține majoritatea în Parlamentul de la Chișinău, având 63 de deputați, iar pentru a efectua modificări la Constituția R. Moldova este nevoie de 67 de voturi.
Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chișinău a decis că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, votată de către Parlament în 1994, atunci când majoritatea reprezentată de agrarieni și socialiști au stabilit că limba de stat se numește „moldovenească”, ignorând Declarația de Independență.