În acest an, românii din Timoc vor sărbători Ziua Limbii Române printr-un eveniment intitulat „Limba noastră rumânească – pod peste Dunăre”.
Evenimentul este organizat de Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia și se va desfășura la Biblioteca poporului din orașul Bor, acolo unde vor participa reprezentanți ai românilor din Timoc.
De asemenea, în cadrul evenimentului, ar urma să aibă loc lansarea volumului „Cultura tradițională a românilor din zona Timocului negru”.
Menționăm că, potrivit datelor furnizate de asociațiile romanești din Timoc, în zonă trăiesc circa 300.000 de români/vlahi, care nu au școli și presă în limba romană și nu au dreptul de a-și construi biserici.
Anterior, în altă ordine de idei, etnograful și lingvistul Slavoljub Gațovici a explicat că limba română s-a format și a evoluat de-a lungul Dunării, graiul timocean fiind o mărturie a acestui aspect. Controversa referitoare la graiul timocean ca limbă vlahă nu are fundament științific, ci doar o origine pur politică, croită de autoritățile sârbești, teză care poate fi combătută numai prin folosirea limbii române în școli și în biserici, fără piedici, fără presiuni, fără tertipuri. El a mai subliniat că limba vorbită de românii din Timocul sârbesc este o variantă a limbii române, nu o limbă distinctă.
La 31 august, românii din Țară, din Republica Moldova, din comunitățile istorice și de pretutindeni marchează Ziua Limbii Române.