Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a felicitat cetățenii cu ocazia Zilei Limbii Române și a depus flori la busturile scriitorilor români de pe Aleea Clasicilor din Chișinău. Acesta a venit însoțit de vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, și de colegii din Partidul Acțiune și Solidaritate, transmite IPN.
Igor Grosu a subliniat că astăzi este o zi importantă în care trebuie să ne amintim de cei care, acum 32 de ani, au luat o decizie istorică, de a readuce statutul și locul limbii române și grafiei latine.
„Mai sunt multe de făcut, mai e și articolul ăla în Constituție, mai e și datoria să promovăm limba română, nu doar să ne amintim la aceste sărbători, deși este importantă și această sărbătoare, pentru anumite totaluri. Dar, să-i ajutăm pe cei care nu o cunosc, pentru că avem și cetățeni care au nevoie de acest ajutor”, a adăugat președintele Parlamentului.
Întrebat de jurnaliști, Igor Grosu a spus că pentru substituirea în articolul 13 din Constituție a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” este nevoie de voturi în Parlament. Acesta a subliniat că deocamdată nu se cunoaște cum și când se vor găsi voturi, dar spune că inițiativa este frumoasă și și-ar dori cât mai repede să se întâmple acest lucru.
După depunerile de flori, președintele Parlamentului merge la București, unde va participa la evenimente de sărbătorire a limbii române.
Ziua de 31 august a devenit sărbătoare în 1990, cu numele „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994, guvernul agrarian a decis schimbarea denumirii în „Limba Noastră”.
Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu sărbătoarea din Republica Moldova. Propunerea legislativă din 2011 a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.