Ziua Limbii Române a fost sărbătorită și de românii din orașul Vidin, situat în nord-vestul Bulgariei.
„Organizată de AVE UNIUNEA ETNICILOR ROMÂNI DIN BULGARIA- singura organizație care poartă demnitatea si dorul de neamul nostru ROMÂNESC aici în Bulgaria. Mulțumim Ambasadei Romăne de la Sofia, şi în mod special doamnei Ambasador Brândușa Ioana PREDESCU pentru că ne-a onorat cu prezența, precum şi grupul din Regin care a parcurs sute de kilometri ca sa fim împreună la acest eveniment important”, a scris pe Facebook Ivo Gheorghiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria – AVE.
Într-un interviu pentru România Liberă din 2012, acesta afirma că în Bulgaria există o fobie faţă de români, mai ales faţă de termenul de – român.
„Se duce o politică de deznaţionalizare şi în special chestia cu „vlahii” e băgată aşa cum este introdus în mod intenţionat şi termenul de „moldoveni şi limbă moldovenească” în R. Moldova. Acum nu ştiu R. Moldova ce orientare are, dar aici, noi toţi suntem români sută la sută. Numai că unii se recunosc ca fiind români. Alţii, sub influenţa unor structuri de stat şi în special cu susţinerea unor organizaţii antiromâneşti, se denumesc vlahi”, spunea Gheorghiev.
Reprezentantul românilor din Bulgaria a mai spus că se creează această confuzie între român şi „vlah” pentru că se vrea neamul dezbinat, să nu fie uniţi toţi sub denumirea de român.
În Bulgaria, comunitatea românească este întâlnită în partea de nord-vest, în regiunile Vidin, Vrața și Plevna. Românii din Bulgaria nu sunt recunoscuți ca minoritate națională, ci doar ca grup etnic, neavând astfel dreptul la educație în limba lor în școli de stat.
Datele statistice arată că în 2001 existau peste 10.500 de vorbitori de limbă română în Bulgaria.