România a sprijinit mereu cetăţenii din R. Moldova, nu politicienii, nu conducătorii, a declarat secretatul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
„Într-adevăr, au fost perioade în care conducătorii au încercat să minimalizeze ajutorul României, să-l mascheze, să şi-l asume, dar cred eu că cetăţeanul de rând ştie şi vede care este adevărul, indiferent de dezinformările la care au fost supuşi. Am avut foarte multe proiecte de impact şi alte proiecte mai mici, în comunităţi mici care probabil nu au fost mediatizate la fel de mult ca gazoductul, sau grădiniţele, dar proiecte care au îmbunătăţit viaţa cetăţenilor, nu doar bani, dar şi expertiză, medici, toate aceste lucruri care nu se pot cuantifica în bani”, a menţionat Adrian Dupu.
Prezent în cadrul aceleiaşi emisiuni, rectorul USM, Igor Şarov, a menţionat că indiferent de regimul politic existent în Republica Moldova, relaţiile din învăţământul superior şi cercetător de pe cele două maluri de Prut au existat întotdeauna.
„Nu putem să nu recunoaştem eforturile constante ale României pe diverse domenii: bursele care sunt acordate pentru cetăţenii R. Moldova pe diverse categorii, stagiile pentru profesori, proiectele – unul dintre cele mai reuşite proiecte este cel cu renovarea grădiniţelor din R. Moldova, renovarea în domeniul culturii a celor trei edificii: Teatrul de la Cahul, Muzeul de Arte, Sala cu Orgă. Susţinerea pe care am avut-o în condiţiile destul de complicate ale pandemiei. Indiferent de regimurile care au existat am simţit în permanenţă o susţinere pe diferite paliere din partea României”, a spus acesta.
Amintim că în cadrul Universităţii de Stat din R. Moldova va fi deschis un Centru de informare al României. Anterior, un astfel de centru a fost inaugurat în incinta Universităţii de Stat din Comrat.