Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a venit cu un mesaj de condoleanțe după aflarea tristei vești despre trecerea la cele veșnice a actorului Ion Caramitru.
„Vestea m-a lăsat fără cuvinte, fără respirație. Durerea nu are cuvinte. Durerea doare. Aș vrea să tac și să plâng… fără martori, fără facebook, numai eu și amintirile mele… Dar durerea nu este numai a mea, durerea este a noastră a tuturor și a fiecărui român născut de această parte a Prutului. Și tot ce mi-a dăruit și am primit în acești ani de la domnul Ion Caramitru: și acea seară unică de poezie din 1981 pe care am trăit-o împreună cu colegii mei de facultate, și distribuția într-un rol când eram tânăr actor la Teatrul „Luceafărul”, și inițierea și susținerea Turneelor Unirii prin proiectul Teatrul Românesc Chișinău-București care s-au transformat în Reuniunea Teatrelor Naționale românești la Chișinău, toate au fost pentru că a ținut la noi toți, cei care am dus dorul de limba și cultura română, pentru că ne-a iubit și a fost alături de noi prin fapte și în spectacole de sărbătoare, și pe baricade, și ca artist, și ca Ministru al culturii, și ca manager al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București”, a subliniat Petru Hadârcă.
De asemenea, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a amintit și despre faptul că, în vara acestui an, a primit Premiul Președintelui UNITER în cadrul celei de-a 29-a ediție a Galei Premiilor UNITER, program inițiat și coordonat de Ion Caramitru.
„Și onoarea de a-mi acorda Premiul Președintelui UNITER, și cuvintele înțelepte și calde, și strângerea de mână, și îmbrățișarea, toate au fost nu numai pentru mine, au fost pentru noi toți… Abia acum pătrund și trăiesc -„Îmbracă-te în doliu, frumoasă Bucovină!”- nu sunt versuri, sunt jale și lacrimi – „Îmbracă-te în doliu, frumoasă Românie!”. Condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor și tuturor celor care l-au admirat, respectat și iubit”, a mai transmis Petru Hadârcă.
Amintim că actorul Ion Caramitru a trecut la cele veșnice duminică, 5 septembrie 2021, la vârsta de 79 de ani. El era director al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), de la înființarea acesteia, la 15 februarie 1990.
Ion Caramitru a iubit și a respectat, ca nimeni altul, arta și cultura Basarabiei înstrăinate. Este părintele-co-fondator al Turneelor Unirii, proiectul Teatrul Românesc Chișinău-București, devenit Reuniunea Teatrelor Naționale, ajunsă la a VI-a ediție.
De-a lungul timpului, a interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth și a jucat în peste 40 de filme artistice.
De asemenea, cariera sa teatrală și cinematografică a fost recompensată cu numeroase premii şi distincții; în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat „Cel mai bun actor al anului”. A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de „Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic”. În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, iar în 2019 devine Doctor Honoris Causa al Academiei de muzică, teatru și arte plastice din Chișinău.