Situația complicată prin care sunt sortite să treacă în ultima vreme școlile cu predare în limba română din Ucraina nu mai reprezintă o noutate pentru opinia publică din țară și de peste hotare. Se fac încercări de a minimiza prezența altor limbi, cu excepția limbii de stat, în sistemul de învățământ din Ucraina, transmite BucPress.
Se încearcă pe căi mai legale sau mai puțin să fie schimbat statutul școlilor cu predare în limba română din Ucraina în filiale ale școlilor de bază cu predarea disciplinelor în limba ucraineană. Astfel încercările autorităților din regiunea Odesa de a ucrainiza două școli din Manjiu și Furatu, înglobând aceste instituții cu predarea disciplinelor în limba română/moldovenească în cadrul școlii cu limba ucraineană de predare din Faraonovca, erau cât pe ce să se încununeze de succes.
Însă, părinții și unele cadre didactice susținuți de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” și Asociația cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa s-au adresat instanțelor judiciare, care după mai multe ședințe, au dat câștig de cauză părinților.
Curtea de contencios administrativ din Odesa a admis cererea părinților și profesorilor din localitățile Manjiu și Furatu, de anulare a Hotărârii din 17.09.2020 a fostului Consiliu raional Sărata privind lichidarea celor două școli românești, respectiv înglobarea acestora în cadrul Școlii cu limba ucraineană de predare din Faraonovca, situată la 20 km distanță.
Mai multe detalii despre acest caz – în reportajul realizat de BucPress TV Cernăuți, care poate fi urmărit aici.