Guvernul de la Chișinău ar trebui să negocieze reducerea prețului de achiziție a gazului rusesc importat de Republica Moldova. De această părere este Alexandru Slusari, fost parlamentar de la Chișinău, care s-a arătat nemulțumit de decizia autorităților de a lăsa negocierile cu Gazprom pe seama MoldovaGaz, transmite TVR Moldova.
Potrivit sursei, în condițiile în care concernul rus Gazprom deţine 50 la sută din acţiunile MoldovaGaz, reprezentanții Guvernului sunt obligați să participe la negocierea contractului de achiziţie a gazului şi să apere interesele cetăţenilor Republicii Moldova.
„Acum Gazprom discută cu Gazprom. Reprezentantul MoldovaGaz, chiar dacă este cetăţean al Republicii Moldova, este exponentul Gazprom. Deja avem un prim conflict de interese. În plus, Gazprom este o bâtă folosită în scopuri politice, fiind în totalitate controlată de Kremlin. Pe de altă parte, 35% din acţiunile MoldovaGaz aparţin Guvernului Republicii Moldova. Luând în considerare toată situaţia creată, Guvernul este obligat să participe la negocierile cu Gazprom. Acolo n-are ce să caute preşedintele RM, cum făcea anterior Dodon. Instituţional trebuie să discute cu multă verticalitate prim-ministrul Republicii Moldova”, a punctat Alexandru Slusari.
La rândul său, Victor Parlicov, fostul director ANRE, a menționat că tariful pe care îl va achita Republica Moldova pentru gazul rusesc oricum va fi unul preferenţial, deşi mai mare decât în anii precedenţi. Acesta a subliniat că reducerea preţului la gaz poate avea loc doar în cazul unor concesii politice din partea Moscovei.
„Preţul este inevitabil legat de preţul mediu european. Orice alte reduceri care ni s-ar face, va trebui să le compensăm prin concesii pe latura politică. Cu ce s-a terminat asta în Crimeea, când au primit reduceri de 100 de dolari la mia de m3 de gaz? Cu prelungirea contractului de menţinere a trupelor ruse. N-avem nevoie de aşa ceva. Preţul pentru Republica Moldova va fi unul foarte bun, în comparaţie cu conjunctura internaţională. Asta este realitatea, Guvernul trebuie să asigure acum compensaţii şi să ajute cetăţenii care nu vor putea să-şi achite facturile integral”, a declarat Victor Parlicov.
Actualul contract dintre MoldovaGaz şi Gazprom expiră pe 30 septembrie 2021. În presa de la Chişinău se vehiculează tot mai mult că MoldovaGaz ar urma să ceară Agenţiei Naţionale pentru Reglmentare Energetică să accepte o majorare cu 35 la sută a tarifului la gaze.