O gradină publică din Florența a primit numele Regina Mamă Elena a României. Plăcuța a fost dezvelită de Principesa Sofia, nepoata Reginei și un reprezentant al Primăriei Florența. Autorități italiene și române, nobili florentini și români stabiliți în peninsulă au cinstit memoria Reginei Elena și la celebra Grădină de Iriși din Florența, transmite TVR.
Grădina Regina Mamă Elena a României din Florența se află într-o zonă frecventată de turișți, la câțiva pași de grădina de iriși pe care a fondat-o.
„Regina este aici, este cu noi, dar într-un alt mod, și cei care trec pe acei în fiecare zi, dacă o cunosc, o să-și amintească de ea și dacă nu, vor avea ocazia să o cunoască. Pentru noi este important, am semnat o pagină care intră în istorie”, a menționat Alessandro Martini, directorul Direcției de Cultură a Memoriei, Primăria Florența.
Emoționată, Principesa Sofia și-a amintit de momentele dragi petrecute în orașul exilului bunicii Alteței Sale.
„Florența, dar mai ales Toscana, a fost și va fi întotdeauna un loc special în inimile noastre. Am petrecut aici multe ocazii speciale alături de bunica mea, când am fost copil, așa că aș putea să spun că m-am întors acasă. Sunt sigură că i-ar fi plăcut să fie aici, în această minunată grădină, cu noi, astăzi. După cum știți, era pasionată de grădini, de flori”, a declarat ASR Principesa Sofia, nepoata Reginei Elena.
În timpul exilului, Regina Elena a României a ajutat orașul și oamenii loviți de inundațiile catastrofale din 1966 și s-a dăruit și familiei extinse aflate aici.
„Am cunoscut-o. Ea a locuit vis-a-vis de (n.r. Principesa) Irina a Greciei, care a fost mama tatălui meu, așa că era foarte aproape de noi și ne vedeam foarte des. E frumos că Florența își amintește despre mătușa mea”, a spus ASR Principesa Mafalda de Savoia-Aosta.
Grădina se află pe colina San Miniato, lângă celebra Grădină de Iriși, a cărei fondatoare a fost Regina Elena, în anii ‘50, alături de alte personalități din Florența.
Acum, marele premiu Florinul de Aur, dedicat memoriei Reginei Elena, a fost dăruit Societății de Iriși.
„Toți consilierii și-au pus sufletul și dăruirea astfel încât Regina Elena să fie amintită în acest oraș, care a respectat-o și are un profund respect pentru dragostea oferită popoarelor lumii”, a punctat Melania Cotoi, președintele Asociației AlterNativa.
La rândul său, George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Italia, a specificat că acesta este un moment care a întărit, din punct de vedere simbolic, relațiile dintre România și Italia. „Cred că acest moment este important și pentru noi, pentru că avem o criză a modelelor”, a mai adăugat diplomatul.
În grădina de iriși există o alee dedicată României, pe care au fost plantate specii trimise din țară de o echipă a Facultății de Horticultură din București, prezentă și ea la evenimentele din Florența.