Republica Moldova mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale. Declarația a fost făcută de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, în cadrul Consiliului șefilor de state membre ale Comunitatății Statelor Independente.
Potrivit oficialului, CSI este un forum important pentru Republica Moldova deoarece deschide oportunități pentru cooperare economică și comercială eficientă și reciproc avantajoasă.
Astfel, Natalia Gavrilița a vorbit în discursul său și despre abordarea noii conduceri a Republicii Moldova, menționând că aceasta „urmărește în mod constant o politică externă echilibrată, luând în considerare interesele partenerilor și promovându-și propriile priorități”.
„Apreciem foarte mult oportunitățile oferite de zona de liber schimb CSI și am dori să vedem această zonă cu adevărat liberă – fără restricții comerciale, care, din păcate, au fost aplicate în ultimii ani la o serie de mărfuri moldovenești, principalele pentru exportatorii noștri. În opinia noastră, faptul că Republica Moldova are un regim de liber schimb cu Uniunea Europeană nu este un obstacol. Dimpotrivă: credem că acest lucru face ca țara noastră să devină mai atractivă pentru partenerii din CSI, inclusiv în ceea ce privește deschiderea de întreprinderi mixte, creșterea investițiilor și implementarea proiectelor reciproc avantajoase care vizează diferite piețe”, a remarcat premierul R. Moldova.
Totodată, Gavrilița a subliniat că Republica Moldova este interesată de o cooperare eficientă în sectorul energetic și mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale. „Sunt sigur că abordarea propusă de noi va găsi înțelegere printre partenerii noștri”, a punctat șefa Guvernului de la Chișinău.
Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale.
Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului.