Klaus Iohannis, președintele României și Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București, au solicitat instituțiilor europene să ajute Republica Moldova în soluționarea crizei energetice.
Astfel, președintele Klaus Iohannis a cerut luni, 18 octombrie, liderilor europeni sprijinirea Republicii Moldova pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale și energie electrică.
Demersul a fost făcut la o întâlnire în format videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu Președintele Lituaniei și premierii din Polonia, Slovacia și Slovenia, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 21-22 octombrie de la Bruxelles.
Totodată, înalții oficiali au mai vorbit despre subiecte ce vizează coordonarea la nivel european în contextul pandemiei de COVID-19, agenda digitală a UE, creșterea prețurilor la energie, migrația, politica comercială europeană și relațiile externe ale UE, dar și dimensiunea Parteneriatului Estic.
La rândul său, Bogdan Aurescu, ministrul interimar de Externe al României, a vorbit despre situația crizei gazului din Republica Moldova, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE / Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Luxemburg.
În context, șeful diplomației de la București a subliniat necesitatea urgentă ca instituțiile UE și statele membre să se implice activ în susținerea R. Moldova și în identificarea unor soluții pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, inclusiv prin mobilizarea de expertiză și resurse financiare.
Totodată, Bogdan Aurescu a evidențiat că România este deplin angajată în susținerea Republicii Moldova, punctând faptul că rezolvarea crizei este necesară pentru a permite Guvernului de la Chișinău să se concentreze pe implementarea programului amplu de reforme la care s-a angajat în urma alegerilor din luna iulie.
Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale. Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului.