Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este funcțional, iar Republica Moldova a primit o anumită cantitate de gaz din România pentru a menține presiunea necesară în sistem. Anunțul a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița, care a dat asigurări că indiferent de rezultatele negocierilor cu Rusia, Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale.
Astfel, oficialul a menționat că Guvernul Republicii Moldova începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative și, în același timp, continuă negocierile cu concernul rus Gazprom.
„Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia R. Moldova de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău, în ultima săptămână acest gazoduct a fost folosit și am primit anumite volume de gaz de balansare a presiunii și suntem recunoscători României pentru sprijinul oferit în acest proces”, a precizat șefa Guvernului de la Chișinău.
Potrivit acesteia, Guvernul R. Moldova va începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin compania Energocom, iar la şedinţa din această săptămână Cabinetul de miniştri va modifica bugetul pentru a mări capitalul statutar al Energocom pentru aceste achiziții.
Totodată, premierul Natalia Gavrilița a informat că între timp, se poartă discuții cu Ucraina și România, iar luni, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a plecat în Polonia, acolo unde discută cu reprezentanți ai Guvernului și companiilor care pot furniza gaz în R. Moldova.
Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale. Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie, Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât după începutul anului.