123 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova au accesat credite de 28 de milioane de euro, beneficiind de garanții în valoare de 70%, puse la dispoziție de Uniunea Europeană, prin intermediul Grupului Băncii Europene de Investiții.
Datorită acestei facilități de garantare, întreprinderile au putut accede mai ușor la sursele de finanțare. În rezultat, întreprinderile au reușit să investească în utilaje, construcții și materie primă, beneficiind de dobândă preferențială, perioadă extinsă de rambursare și de reducerea semnificativă a cerințelor standard față de gaj.
Damiagro SRL este o întreprindere care produce grâu, porumb și floarea soarelui de mai bine de 16 ani. În tot acest timp, necesitatea de a face investiții în utilaje a fost esențială pentru creșterea capacităților de producere.
„Pe parcurs, am înțeles că este nevoie de a atrage surse de finanțare externe pentru a ne dezvolta continuu și am accesat câteva credite pentru procurarea tehnicii și utilajelor agricole, ceea ce ne ajută să mergem pe o tehnologie modernă de prelucrare a solului, respectiv, să obținem un produs de calitate, să fim mai competitivi pe piață”, a declarat Mihaela Belitei, contabilă în cadrul Damiagro SRL.
Cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul Grupului Băncii Europene de Investiții, afacerea de familie a putut beneficia de condiții îmbunătățite la accesarea creditelor, fiind nevoie de mai puține garanții.
„Am accesat un credit de la ProCredit Bank care ne-a oferit posibilitatea să punem gaj doar 30 %, adică celelalte 70 % au fost gajate de către fondurile europene. Asta ne-a ajutat foarte mult în dezvoltare fiindcă noi putem să accesăm și alte credite. Astfel, s-a mărit linia de creditare, avem un portofoliu mai vast și este un lucru foarte bun și de ajutor pentru agricultorii din Republica Moldova”, spune Mihaela Belitei.
De astfel de facilități au putut beneficia și alte întreprinderi mici și mijlocii din diferite domenii.
Grupul BEI a semnat primele acorduri de garantare cu ProCredit Holding și băncile sale în 2017, pentru a sprijini împrumuturi în valoare de 100 de milioane de euro acordate IMM-urilor din Georgia, R. Moldova și Ucraina. Aceste garanții au fost finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul Fondului de investiții pentru vecinătate în cadrul inițiativei EU4Business.