Agenția Europeană pentru Medicamente nu va lua o decizie privind aprobarea vaccinului anti-Covid Sputnik V dezvoltat de cercetătorii ruși până în primele luni ale lui 2022, cel mai devreme, relatează The Moscow Times, citat de hotnews.
Informația a fost dezvăluită în exclusivitate joi de agenția Reuters, aceasta citând surse anonime familiare cu discuțiile din cadrul EMA, potrivit sursei citate.
Rusia își dorește ca Sputnik V, pe care l-a prezentat drept „primul” vaccin anti-Covid din lume, să fie autorizat la nivel internațional. Aprobarea vaccinului de către UE și OMS ar permite țării să concureze cu producătorii de vaccinuri din Occident precum Pfizer sau Moderna și ar face mai simple călătoriile în străinătate ale rușilor vaccinați cu Sputnik V.
EMA „ar putea foarte bine decide [aprobarea Sputnik V] în primul trimestru al anului viitor”, a declarat o sursă anonimă pentru Reuters, precizând însă că acest lucru va depinde de furnizarea până la sfârșitul lunii noiembrie a datelor lipsă din studiile realizate de institutul rus care a dezvoltat vaccinul.
Agenția Europeană pentru Medicamente afirmă într-un email că vaccinul Sputnik V rămâne în așa-numita „evaluare continuă” până când „o cerere oficială de autorizare a vaccinului este depusă la agenție”.
UE a cerut un „dosar mai complet” privind Sputnik V
Sursa jurnaliștilor de la Reuters afirmă că EMA a cerut producătorului rus „un dosar mai complet” cu privire la ingredientul activ din Sputnik V și alte date.
„Când vom avea acest dosar vom putea înțelege unde să cerem inspecții”, a declarat sursa.
Evaluarea Sputnik V de către EMA a fost întârziată deoarece Institutul Gamaleia, producătorul vaccinului, nu are experiență în a obține aprobarea unui vaccin la nivel internațional și a schimbat de mai multe ori locurile în care sunt produse dozele de vaccin ce ar urma să ajungă în UE, au afirmat două surse pentru Reuters.