Cimitirul Eroilor Armatei Române din localitatea Sofia, raionul Hâncești al R. Moldova a fost reinaugurat și sfințit astăzi, cu prilejul Zilei Armatei Române, marcată pe 25 octombrie. Evenimentul se înscrie într-o suită de acțiuni, organizate cu această ocazie de către Ambasada României în Republica Moldova.
Cimitirul de onoare din satul Sofia, raionul Hâncești adăpostește rămășițele a 64 de eroi români: 41 cunoscuți și 23 necunoscuți. Ostașii erau parte a regimentului 2 Dorobanți „Vâlcea”. Militarii români au fost înhumați în acest cimitir, în timpul celui de-al doilea război mondial, în două morminte individuale și patru gropi comune, transmite Radio Chișinău.
Cu prilejul Zilei Armatei Române, la Sofia au fost inaugurate o troiță și o placă comemorativă în memoria acelor soldați care și-au găsit somnul de veci în localitate.
La reinaugurarea cimitirului a participat și un veteran de război, care a luptat în rândurile Armatei Române în timpul celui de-al doilea război mondial. Constantin Cojocari în vârstă de 102 ani își amintește că în armată română a învățat să fie telegrafist radio. A participat la lupte grele și spune că după război a fost deportat de sovietici pentru că a luptat în Armata Română.
„În 1942 contigentul din care făceam parte a fost încorporat în Armata Română și am fost repartizat la Slatina, în regimentul 26 artilerie. Acolo am învățat să fiu radiotelegrafist(…) Când am intrat în Armata Română la 1 aprilie, la Cotul Donului, erau lupte grele…”, își amintește veteranul.
Fiica veteranului de război Ludmila Lozan mărturisește că până nu demult tatăl său evita să povestească prea multe despre faptul că a luptat în Armata Română, de teamă că familia sa ar putea fi în pericol.
„ Abia acum povestește. Cât am fost mici, cât am fost la școală nu trebuia să știm nimic, ca să nu pățim ceva. Noi nu pricepeam prea multe, poate mama ne mai povestea uneori. Nu doar în familia noastră nu se povestea, în cele mai multe familii nu se vorbea”, a spus aceasta.
Prezent la inaugurare, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a vorbit despre rolul Armatei Române în trecut și în zilele noastre.
„Ne exprimăm astăzi recunoștința față de eroii-ostași căzuți pe câmpul de luptă, pentru apărarea patriei și aducem un omagiu supraviețuitorilor, veteranilor de război, și spunem că dragostea și datoria lor față de țară reprezintă exemple durabile pentru tânăra generație (…). Armata României este demnă de trecutul și de eroii săi, și rămâne în continuare pentru poporul român același reper moral. România are astăzi o armată modernă și bine pregătită, care asigură îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice și implementarea politicii de securitate și apărare comună a Uniunii Europene”, a precizat Daniel Ioniță.
Cimitirul Eroilor Armatei Române din localitatea Sofia a fost restaurat cu bani oferiți de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor de la București.