Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, nu preconizează deocamdată să se întâlnească sau să discute cu autoritățile din Republica Moldova pe subiectul crizei gazelor naturale. Anunțul a fost făcut de Dmitri Peskov, secretarul de presă al liderului de la Kremlin.
Totuși, Kremlinul speră că negocierile cu privire la aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale vor continua.
În acest sens, presa rusă notează că Rusia a propus Republicii Moldova un „preț corect de piață cu o reducere suplimentară de 25%”, dacă partea moldovenească se va angaja să achite în termen de trei ani datoria acumulată anterior în valoare de circa 700 de milioane de dolari, însă Chișinăul ar fi insistat să reducă de două ori prețul sub cel al pieței.
Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al companiei ruse „Gazprom”, a insinuat că situația dificilă în ceea ce privește livrările de gaze în R. Moldova s-a creat din vina autorităților de la Chișinău , datoria pentru gazele livrate fiind de 433 de milioane de dolari.
La rândul său, Dmitri Peskov, secretarul de presă al liderului de la Kremlin, a declarat că Putin nu preconizează deocamdată „să aibă contacte cu conducerea Republicii Moldova în problema gazelor”, dar „pe de altă parte, dialogul trebuie continuat cumva”.
„Toate pozițiile sunt bine înțelese: poziția părții ruse, poziția Gazprom este foarte clară, extrem de clară, poziția comercială care include bine cunoscutele reduceri, deci desigur, sperăm că această conversație va continua într-un fel sau altul”, a precizat Peskov pentru presa rusă.
Amintim că, revenit de la Moscova, Andrei Spînu, vicepremierul de la Chișinău, a anunțat că „oferta propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor R. Moldova”. Totodată, oficialul s-a referit și la datoria comercială care s-a acumulat începând cu anul 1994 între Moldovagaz si grupul de companii Gazprom. „Noi suntem gata să continuăm discuțiile ce țin de problema datoriei, dar poziția noastră rămâne neschimbată. Avem nevoie de o evaluare, un audit independent care să confirme această datorie înainte ca să putem semna orice fel de angajamente”, a punctat Andrei Spînu.
Oficialul de la Chișinău a mai informat că miercuri, pleacă din nou în Rusia, la Sank Petersburg, acolo unde se va întâlni cu Alexei Miller, directorul Gazprom.
Republica Moldova se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât după începutul anului.
Guvernul R. Moldova a anunțat pe 19 octombrie, că începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative și, în același timp, continuă negocierile cu concernul rus Gazprom.
Pe 22 octombrie, Parlamentul de la Chișinău a votat instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile în contextul crizei gazelor. O zi mai târziu, Gazprom a anunțat că va prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale, doar dacă Chișinăul va achita datoria de circa 700 milioane de dolari, în caz contrar, la 1 decembrie va fi sistată livrarea gazelor.