Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze naturale. Asigurările vin din partea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o convorbire telefonică cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.
În cadrul discuției, părțile au abordat problemele cu care se confruntă Republica Moldova în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale.
„O convorbire telefonică bună cu Maia Sandu. Suntem în contact regulat pentru a ajuta Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze. UE este alături de Moldova. Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter.
Totodată, șefa executivului european a mai anunțat că, în prezent, UE analizează „măsuri suplimentare de sprijin”.
Discuția dintre Ursula von der Leyen și Maia Sandu a avut loc în contextul în care acum două săptămâni Republica Moldova a cerut sprijinul UE în depășirea crizei acute din sectorul energetic. Ulterior și România a solicitat instituțiilor europene să ajute Republica Moldova în acest sens.
Respectiva criză a început după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât după începutul anului.
Guvernul R. Moldova a anunțat pe 19 octombrie, că începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative și, în același timp, continuă negocierile cu concernul rus Gazprom. Pe 22 octombrie, Parlamentul de la Chișinău a votat instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile în contextul crizei gazelor.
O zi mai târziu, Gazprom a anunțat că va prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale, doar dacă Chișinăul va achita datoria de circa 700 milioane de dolari, în caz contrar, la 1 decembrie va fi sistată livrarea gazelor.
Oficialii de la Chișinău nu sunt dispuși să accepte noi termeni în contractul cu Gazprom, ce ar include prețuri semnificativ mai mari și au solicitat „o evaluare, un audit independent care să confirme această datorie înainte ca să putem semna orice fel de angajamente”. Totodată, luni, 25 octombrie 2021, Republica Moldova a efectuat prima achiziție de gaze naturale din alte surse decât cele din Rusia.