Compania olandeză Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere, urmează să livreze un milion de metri cubi de gaze naturale Republicii Moldova.
Anunțul a fost făcut de Agenția Proprietății Publice care a subliniat că respectiva companie a câștigat tenderul în acest sens. „Compania olandeză Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere, a câștigat tenderul lansat de Energocom. Asta înseamnă că, potrivit contractului, pe parcursul zilei de mâine, compania va livra 1 milion de metri cubi de gaze naturale Republicii Moldova”, a precizat sursa.
Se întâmplă după ce luni, 25 octombrie, a fost semnat un alt contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între Energocom și compania poloneză PGNiG.
Nici pentru una din cele două tranzacții nu a fost publicat prețul care urmează a fi achitat, dar autoritățile de la Chișinău au dat asigurări că tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale va rămâne neschimbat.
Amintim că Republica Moldova se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât după începutul anului.
Pe 19 octombrie, Guvernul R. Moldova a anunțat că începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative și, în același timp, continuă negocierile cu concernul rus Gazprom. Respectiv, pe 22 octombrie, Parlamentul de la Chișinău a votat instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile, ceea ce permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.
Ulterior, Gazprom a anunțat că va prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale, doar dacă Chișinăul va achita datoria de circa 700 milioane de dolari, în caz contrar, la 1 decembrie va fi sistată livrarea gazelor.
Oficialii de la Chișinău nu sunt dispuși să accepte noi termeni în contractul cu Gazprom, ce ar include prețuri semnificativ mai mari și solicită „o evaluare, un audit independent care să confirme această datorie înainte ca să putem semna orice fel de angajamente”. În context, pe 27 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova, va avea o întrevedere cu Alexei Miller, șeful Consiliului de Administrare al Gazprom.