Gigantul rus Gazprom ar fi cerut autorităților din Republica Moldova să ajusteze acordul de liber schimb cu UE și să amâne reformele pieței energetice convenite cu Bruxelles-ul în schimbul unui gaz mai ieftin, transmite Financial Times.
Potrivit publicației britanice, care face referire la surse informate despre procesul de negocieri, Gazprom ar fi oferit Republicii Moldova un nou acord de gaze în schimbul unor legături mai slabe cu UE.
Mai exact, în cadrul negocierilor din această lună, Gazprom le-ar fi propus oficialilor de la Chișinău reducerea prețului la gaze, în schimbul modificării Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană și a întârzierii aplicării regulilor UE care impun liberalizarea piețelor de gaze.
„Două persoane informate cu privire la discuții au declarat că Kremlinul a văzut negocierile privind gazele ca parte a unei înţelegeri politice mai largi cu Moldova, după ce preşedinta Maia Sandu a preluat funcţia anul trecut, iar partidul său ferm pro-UE a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile din iulie.
Analiştii de pe piaţă au sugerat că Rusia profită de poziţia Gazprom ca unic furnizor al Moldovei pentru a pune presiune asupra Guvernului de la Chişinău, care a promis să iasă din orbita Moscovei şi să se îndrepte spre vest. Acest lucru are loc pe fondul unei crize mai ample a gazelor la nivel mondial, care a împins preţurile de pe piaţă la niveluri record”, mai relatează Financial Times.
Amintim că Republica Moldova se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia.
Oficialii de la Chișinău nu sunt dispuși să accepte noi termeni în contractul cu Gazprom, ce ar include prețuri semnificativ mai mari și au anunțat că încep procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative, dar, în același timp, continuă negocierile cu gigantul rus.
Se întâmplă după ce Gazprom a redus livrările către Republica Moldova, în timp ce prețurile au crescut de la 550 de dolari la o mie de metri cubi luna trecută la 790 de dolari luna aceasta, de aproape cinci ori mai mult decât media plătită de acest stat anul trecut.