Expoziția „Istoria costumului diplomatic românesc” a fost vernisată marți, 26 octombrie 2021, la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.
Evenimentul, organizat de către Ambasada României în Republica Moldova și Ministerul de Externe de la Chișinău, celebrează aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și România.
Expoziția este constituită pe baza unor documente de arhivă și prezintă primele imagini și reglementări ale portului costumului diplomatic, ceremonialul și protocolul descris de diplomați români acreditați la curtea țarilor Rusiei, în Imperiul Otoman, la Curtea Regală a Marii Britanii, ceremonialul și protocolul republican la o vizită din anul 1924 a suveranilor României în Franța, portul costumului diplomatic în perioada interbelică, ceremonialul și protocolul de stat în Republica Panilor Polonezi și introducerea generalizată a noilor uniforme civile.
În discursul rostit la ceremonia de deschidere, Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, a subliniat relația specială dintre România și Republica Moldova, scurtă pe scara istoriei, dar densă și plină de substanță.
Diplomatul a adăugat că relațiile bilaterale dintre cele două state au un caracter special deoarece au la bază cinci fundamente: filonul identitar comun, un cadru juridic de excepție, legăturile inter-instituționale și inter-personale solide, faptul că România este principalul partener comercial-economic al Republicii Moldova și nu în ultimul rând, empatia și solidaritatea, reafirmate cu ocazia sprijinului reciproc oferit în contextul crizei pandemice COVID-19. „În acest tablou general, expoziția de costume diplomatice românești vine să substanțieze caracterul special al relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova.”, a declarat Daniel Ioniță.
La rândul său, ministrul Nicu Popescu a reamintit că România a fost mereu alături de Republica Moldova, fiind și prima țară care a recunoscut independența acestui stat.
„România ne-a susținut în eforturile de încheiere și, ulterior, de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, semnat în 2014, inclusiv pe componenta de liber schimb, precum și în vederea liberalizării regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, obiectiv atins tot în 2014. De fiecare dată România a acționat ca un partener de încredere și un prieten adevărat, fiind prima țară care a intervenit cu burse de studii, ajutor umanitar, echipe de salvatori și medici, produse alimentare, combustibil, donații de echipamente și dispozitive sanitare substanțiale, vaccinuri anti COVID – 19, fiind alături și răspunzând prompt în momentele de criză”, a menționat șeful diplomației de la Chișinău.
Referindu-se la expoziție, ministrul de Externe al R. Moldova a remarcat că este important ca diplomații să lase lucruri fizice, care dăinuiesc și supraviețuiesc atât modei cât și activității acestora. „Scopul nostru este ca la o ulterioară expoziție de acest gen, să fim noi cei demodați, dar podurile construite de noi să asigure buna circulație a oamenilor peste râul Prut”, a punctat Nicu Popescu.
La eveniment au mai participat ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, precum și diplomați din cadrul MAEIE.
În final, Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, a oferit pentru biblioteca Institutului Diplomatic al MAEIE câteva exemplare din două lucrări bilingve, română și engleză, scrise pe baza unor documente de arhivă, intitulate „România în Mica Înțelegere. Alianța defensivă la centenar” și „România și Polonia: un secol de alianță”.
Expoziția poate fi vizionată la sediul MAEIE de la Chișinău, până pe data de 5 noiembrie 2021.