Uniunea Europeană este gata să susțină Republica Moldova pentru a ieși din criza energetică. Asigurările au venit din partea lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, după cea de-a șasea reuniune a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova.
Potrivit oficialului european, la Bruxelles se văd „încercări din partea Gazprom de a pune presiune politică, în schimbul scăderii din partea lor a prețurilor la gaze naturale”.
„Suntem de acord cu doamna prim-ministru Natalia Gavrilița în legătură cu importanța consolidării rezilienței împotriva oricăror posibile eforturi de către părți terțe de a utiliza energia ca o armă geopolitică. Gazele reprezintă o marfă, pot fi cumpărate-vândute, dar nu pot fi folosite ca armă geopolitică”, a subliniat Josep Borrell.
În context, șeful diplomației europene a amintit despre asistența nerambursabilă de 60 milioane de euro oferită de UE pentru Republica Moldova, care va ajuta oamenii vulnerabili.
„Dacă am putea rezolva problema gazelor naturale din Moldova cu 60 de milioane de euro, atunci asta nu ar mai fi o problemă. Dar este un prim pas. Trebuie să continuăm să căutăm și alte soluții. Pe de altă parte, nu putem spune că 60 de milioane de euro nu înseamnă nimic, e un prim pas de la care putem să construim un sistem prin care să-i ajutăm pe cei vulnerabili. Sunt și alte soluții: diversificarea mixului energetic în RM, creșterea diversificării surselor de aprovizionare, creșterea independenței energetice. Vom acționa simultan pe toate fronturile și cu toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a sprijini R. Moldova”, a subliniat Josep Borrell.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe a mai remarcat că în cazul Republicii Moldova dimensiunea politică a negocierilor cu Rusia în domeniul aprovizionării cu gaze naturale nu poate fi ignorată. „În cazul lor, gazele naturale sunt folosite drept armă politică, iar acest lucru are tot felul de consecințe. În cazul Republicii Moldova se vede foarte clar că e o creștere extrem de bruscă, care a dus la niște probleme politice și a fost nevoie de susținerea noastră. Asta fac partenerii”, a adăugat oficialul european.
Totodată, Josep Borrell a precizat că UE nu va „împiedica” Republica Moldova să semneze un contract cu Gazprom, întrucât această decizie aparține autorităților de la Chișinău.
„Nu o să le spunem omologilor noștri din Republica Moldova ce trebuie să facă. E vorba de un stat suveran. Ei sunt stăpâni pe propria soartă și pe propriile hotărâri. Dacă au această posibilitate de a negocia cu o abordare pragmatică, dacă pot suplimenta acordul cu Gazprom, evident că nu vom bloca acest lucru”, a concretizat oficialul european.
La rândul său, Natalia Gavrilița, premierul R. Moldova, a mulțumit UE pentru ajutorul oferit în combaterea crizei energetice. Totodată, referindu-se la negocierile cu Gazprom, aceasta a reiterat că autoritățile R. Moldova își doresc ca acestea să fie axate pe dimensiunea economică și comercială.
Mai mult, Natalia Gavrilița a precizat că discuțiile de la Sankt Petersburg dintre Gazprom și Andrei Spînu, vicepremierul R. Moldova, înregistrează progrese, însă nu a oferit mai multe detalii în acest sens.
Menționăm că, pe lângă criza energetică, părțile au mai discutat, astăzi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova, despre necesitatea reformelor în justiție, sprijinul european pentru rezolvarea conflictului transnistrean, dar și despre viitorul Parteneriatului Estic.