Patruzeci de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova participă, în perioada 25-29 octombrie, la un curs de instruire pentru a îmbunătăți calitatea actului de intervenție în caz de accidente chimice, biologice, radiologice și nucleare.
Este vorba despre cursul de instruire „Operațiuni și management medical în caz de accidente chimice, biologice, radiologice și nucleare”.
În cadrul acestuia, specialiștii IGSU sunt instruiți de către formatorii Agenției pentru Reducerea Amenințărilor din Domeniul Apărării din cadrul Departamentului de Apărare al SUA în baza programului de pregătire CBRN (C2).
Astfel, salvatorii din Republica Moldova au parte de lecții practice și teoretice pentru a însuși tehnici de intervenție în caz de accidente și incidente chimice, biologice, radiologice și nucleare, dar și principii de managementul medical în astfel de situații.
Totodată angajații IGSU își testează abilitățile de intervenție și acordarea ajutorului medical prin simularea scurgerii de substanțe chimice fiind utilizat echipamentul de cercetare chimică, decontaminare în masă, dar și echipamentul individual de protecție pentru astfel de accidente. La final, salvatorii vor susține un test de capacitate pentru a primi certificate de absolvire a cursului.
Programul de pregătire în domeniul CBRN (C2) se desfășoară sub egida Agenției pentru Reducerea Amenințărilor din Domeniul Apărării din cadrul Departamentului de Apărare al SUA și este implementat în cadrul unui parteneriat cu Comandamentul European al SUA în șapte state între care Albania, Georgia, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Turcia şi Ucraina.
Cooperarea este orientată spre acordarea sprijinului pentru aceste state în ceea ce privește pregătirea pentru incidentele cu implicarea armelor de distrugere în masă, precum şi îmbunătățirea relațiilor civil-militare. Programul C2 este implementat în Republica Moldova din 2015.