Republica Moldova ar urma să fie interconectată energetic cu România peste trei ani și patru luni, după ce va fi finalizată construcția liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău. Un anunț în acest sens a fost făcut de Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova.
Potrivit oficialului, proiectul construcției liniei electrice aeriene pe direcția Vulcănești-Chișinău se cifrează la circa 270 milioane de euro și este finanțat de Banca Mondială, fiind cel mai costisitor proiect energetic din Republica Moldova.
„Prin acest proiect va spori securitatea aprovizionării cu energie electrică. Vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România. Prin această linie electrică se va putea livra aproximativ 600 de megawați de energie electrică. Consumul total maxim al R. Moldova este de aproximativ 1 100 de megawați – 800 pentru malul drept al Nistrului și 300 pentru malul stâng (regiunea transnistreană-n.red.). R. Moldova va deveni parte a unei piețe energetice competitive și sigure atât la nivel național, cât și la nivel regional. Asta va însemna un preț mai mic plătit de cetățenii RM pentru energie și securitatea livrărilor garantate”, a declarat Andrei Spînu.
Totodată, oficialul a oferit detalii și despre contractul care a fost semnat vineri, 12 noiembrie, între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) și compania indiană KEC International, desemnată câștigătoare a licitației internaționale.
„Conform prevederilor contractuale KEC International va fi responsabilă de proiectarea, furnizarea și instalarea echipamentelor necesare pentru construcția a circa 158 km de linie electrică aeriană de înaltă tensiune cu un singur circuit pe direcția Vulcănești-Chișinău. Valoarea contractului este de 26. 997. 000 de euro. Durata planificată de implementare fiind de circa trei ani și patru luni din data intrării în vigoare a contractului. Obiectivul nostru este să avem această linie electrică până la finalul mandatului actualului Guvern”, a punctat ministrul Infrastructurii de la Chișinău.
De asemenea, oficialul a precizat că la respectiva licitație internațională, monitorizată de experții Băncii Mondiale, au depus actele zece companii, între care și una din România. Totuși, cinci dintre acestea, inclusiv compania de peste Prut care nu a prezentat un document conform cerințelor, au fost eliminate în prima etapă.
Amintim că lucrările la această linie electrică fac parte din proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”.
Pentru finanțarea lucrărilor, a fost încheiat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD în sumă de 80 de milioane de euro; Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și BEI în sumă de 80 de milioane de euro; Acordurile de împrumut dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) în sumă de 47,9 milioane de euro și, respectiv, 13,1 milioane de euro precum și Acordul de Grant dintre Republica Moldova, ÎS „Moldelectrica” şi BERD în sumă de 39,9 milioane de euro.
Proiectul prevede construcția unei linii aeriene de transport a energiei electrice (LEA) de 400 kV și cu o lungime de aproximativ 158 km pe direcția Vulcănești–Chișinău. Aceasta va traversa teritoriul a 35 de localități din 9 regiuni ale R. Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău.
Menționăm că, în prezent, Republica Moldova cumpără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, care este controlată de autoritățile separatiste de la Tiraspol.