Daniel Banu este noul ambasador al României la Belgrad, numit în acestă funcţie de foarte puţin timp. El îi succede în funcţie domnului Ion Macovei şi vine la Belgrad într-un moment în care vizita preşedintelui Traian Băsescu în Serbia a reuşit să consolideze bunele relaţii dintre cele două ţări vecine. Totuşi, misiunea noului ambasador nu va fi una uşoară, mai ales că trebuie intensificată preocuparea pentru apărarea drepturilor minorităţii româneşti din Serbia, o minoritate care, numai în Valea Timocului, numără peste 300.000 de cetăţeni.
Daniel Banu a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţial în Bosnia şi Herţegovina. El este absolvent de Filologie, a terminat şi Institutul de Relaţii Internaţionale MGIMO din Moscova. A fost şeful Biroului de legătură al României în Kosovo, inspector OSCE, departamentul drepturile omului şi democratizare, misiunea OSCE în Bosnia-Herţegovina. Diplomatul român le spunea parlamentarilor din comisia de politică externă, la vremea la care primea avizul favorabil, că îşi propune o abordare deschisă şi pragmatică în relaţia cu autorităţile de la Belgrad, care să permită discutarea oricărei probleme, inclusiv a celei legate de situaţia minorităţii române. Acum, când deja lucrează ca reprezentant al României în capitala Republicii Serbia, Daniel Banu îşi respectă promisiunea făcută parlamentarilor români. Prezent la Mălainiţa, cu prilejul hramului bisericii construite de părintele Boian Alexandrovici, o biserică simbol pentru Valea Timocului, Excelenţa Sa a acordat un scurt interviu publicaţiei noastre, un interviu ce poate fi accesat şi în formatul video pe pagina de web a singurei agenţii de presă în limba română din Valea Timocului, www. timocpress.info.
Înainte de a prezenta interviul, mai trebuie spus că, înainte de a ajunge ambasador, Daniel Banu dădea presei următoarea declaraţie: „Este foarte important să fie asigurată respectarea drepturilor fundamentale ale minoritătii române din Serbia, în primul rând în ceea ce priveşte accesul la educaţie în limba maternă, utilizarea limbii române în spaţiul public, accesul la oficierea serviciului religios în limba română şi recunoaşterea Bisericii Ortodoxe pe întreg teritorul Serbiei”. Se apropie Ziua Naţională a României, iar momentul acestei mari sărbători a românilor de pretutindeni poate fi un prilej excelent pentru a-i cunoaşte pe diplomaţii din zonele în care trăiesc fraţi ai noştri cu probleme mari, legate de respectarea dreptului la identitate.
Reporter: Excelenţă, ne aflăm la o sărbătoare religioasă fundamentală pentru o biserică devenită simbolul luptei pentru afirmarea identităţii românilor din Timoc, Biserica de la Mălainiţa. Cum percepeţi, la început de mandat în Serbia, problemele de aici?
Daniel Banu: Este a doua oară când mă aflu aici la biserica din Mălainiţa, o biserică ce în ultimii ani a devenit simbolul păstrării şi promovării credinţei ortodoxe pentru românii din Serbia de Răsărit. Aşa cum spunea şi domnul preşedinte atunci când a venit în vizită aici şi la Belgrad, împreună cu toţi românii din Valea Timocului, cu autorităţile sârbe, vom identifica modalităţi şi proiecte concrete care să ne permită să păstrăm şi să promovăm în continuare identitatea etnică a românilor de aici, limba română şi cultura românilor, în Serbia.
Rep.: S-a încheiat recent un recensământ cu o miză enormă atât pentru românii de aici, cât şi pentru România. Ce va urma să fie făcut în perioada următoare, în deschiderea unei noi etape post – recensământ?
D.B.: Noua etapă va însemna chiar identificarea proiectelor viabile care să permită fiecărui român din Serbia, fie că se află în Valea Timocului, fie că se află în Voivodina, să studieze în limba română, să aibă acces la limba română în spaţiul public, să poată participa la slujbe oficiate în limba română.
Rep.: Dar, până la urmă, Excelenţă, ce este cel mai important de subliniat pe marginea situaţiei românilor de aici?
D.B.: Este foarte important ca toţi românii de aici să fie uniţi, pentru ca împreună cu România şi cu autorităţile sârbe, proiectele şi ideile noastre să se transforme în proiecte concrete.
Sursa: Informația de Severin