Retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă o prioritate pentru autoritățile de la Chișinău. Declarații în acest sens au fost făcute de Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, după o întrevedere cu Serghei Lavrov, omologul său rus.
Astfel, oficialul de la Chișinău a precizat că un subiect important de pe agenda discuțiilor de la Moscova a fost problema transnistreană, menționând că Republica Moldova mizează pe ajutorul Federației Ruse privind soluționarea conflictului transnistrean.
„Am remarcat importanța rolului Federației Ruse, care, împreună cu mediatori, ne ajută să ne mișcăm în direcția soluționării problemei transnistrene. Mizăm pe susținerea acordată de Federația Rusă în identificarea unei soluții politice pentru reglementarea problemei transnistrene, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în granițele recunoscute la nivel internațional. De asemenea, am remarcat că e necesar să continuăm dialogul în ceea ce privește retragerea și utilizarea armamentului, care reprezintă un adevărat risc pentru cetățenii din regiunea transnistreană. Acest armament se află în depozitele de la Cobasna. Avem un interes comun să eliminăm acest risc. În ce privește prezența grupului operativ al trupelor ruse în regiunea transnistreană a R. Moldova, poziția noastră rămâne neschimbată. Această prezență contravine statutului de neutralitate stipulată în Constituția R. Moldova și retragerea armatei ruse este o prioritate a politicii noastre externe.”, a declarat Nicu Popescu.
La rândul său, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe a precizat că „Rusia va continua să exercite rolul de mediator și garant în conflictul transnistrean”, subliniind „importanța realizării consecutive pe viitor a acordurilor semnate între Chișinău și Tiraspol în cadrul consolidării încrederii care să ducă la o reglementare viabilă și totală a situației de la Nistru”.
În cadrul aceleași întrevederi, oficialii au optat pentru un parteneriat „pragmatic și constructiv” în interesele cetățenilor ambelor state. De asemenea, s-a mai discutat și despre restabilirea relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și Federația Rusă, urmând ca partea rusă să examineze oportunitatea de a relaxa regimul pentru exporturile din R. Moldova.
Amintim că armata rusă nu s-a retras din stânga Nistrului nici până astăzi, așa cum ar fi trebuit să o facă în urma angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul, în 1999.
Astfel, Rusia menține în regiunea transnistreană a R. Moldova circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.
La începutul anilor 2000, circa 20 de mii de tone de muniții au fost retrase și distruse, aproximativ o cantitate similară mai este încă depozitată la Cobasna.