Rusia nu are niciun statut legal de mediator sau de garant în soluționarea conflictului transnistrean. Declarații în acest sens au fost făcute de Vladimir Socor, analist politic la Fundația Jamestown și Eurasia Daily Monitor, specializat în zona Europei de Est, în afacerile politice și așa numitele „conflicte înghețate” ale regiunii ex-sovietice.
Astfel, din acest punct de vedere, expertul internațional a criticat poziția lui Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău, care a remarcat, ieri la Moscova, „importanța rolului Federației Ruse, care, împreună cu mediatori, ne ajută să ne mișcăm în direcția soluționării problemei transnistrene”.
„Aici aș avea o critică față de alocuțiunea dlui Nicu Popescu la Moscova. Un ministru de externe al Republicii Moldova nu trebuie să repete noțiunea potrivit căreia Rusia ar fi mediator și garant. Rusia nu are niciun statut legal de mediator sau de garant, aceasta este o invenție a Rusiei, invenția lui Evgheni Primakov din 1997, acceptată, din păcate, de guvernările Republicii Moldova care s-au perindat de atunci încoace.
Guvernarea actuală este, putem spune, un prizonier al acestei moșteniri, dar aceasta nu înseamnă că guvernarea actuală trebuie, la rândul ei, să repete ideea falsă și complet neîntemeiată că Rusia ar fi mediator și garant. Chiar dacă Republica Moldova actualmente nu poate în mod deschis să ceară renunțarea la aceste noțiuni, un minim pe care poate să-l facă Chișinăul este acela de a nu repeta el însuși aceste noțiuni. Eu m-aș fi așteptat ca oricare ministru de externe al Republicii Moldova, oricare ar fi el, să contrazică afirmațiile făcute în prezența sa de către o oficialitate rusească, potrivit căreia Rusia ar fi mediator și garant al soluționării conflictului din Transnistria.
Aceste pretenții ale Rusiei nu trebuie lăsate fără răspuns, mai ales atunci când Rusia are aceste pretenții într-o întrevedere cu oficialități de la Chișinău, trebuie dată o replică, trebuie spus că Rusia nu are niciun fel de statut legal sau de niciun fel de mediator sau de garant. Deci, dacă un ministru de externe al Republicii Moldova, într-o situație sau alta, într-un context sau altul, nu poate să-și permită în mod public să contrazică aceste afirmații, el trebuie, cel puțin, să nu le repete el însuși în numele Chișinăului”, a explicat Vladimir Socor în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Totodată, analistul politic a apreciat că șeful diplomației de la Chișinău a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
„Dl Popescu a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, nu a făcut vreo deosebire între trupele ruse cu misiune de pacificare și trupele ruse care nu îndeplinesc misiune de pacificare. Și e foarte bine că nu a făcut această distincție, toate trupele ruse trebuie retrase. De asemenea, dl Popescu nu a făcut nicio referire la un eventual statut special al Transnistriei ca o componentă a rezolvării politice și acest lucru trebuie subliniat și lăudat”, a mai punctat sursa.
Totodată, Vladimir Socor a remarcat că Rusia consideră că staționarea trupelor sale pe teritoriul Republicii Moldova ar fi compatibilă cu neutralitatea acestui stat, dar în realitate acestea sunt două lucruri care se exclud și „nimeni în toată lumea aceasta nu ar accepta o compatibilitate între statutul de neutralitate al Republicii Moldova și staționarea trupelor ruse”.