Eforturile autorităților Republicii Moldova privind reforma justiției sunt apreciate și salutate de Consiliul Europei. Declarații în acest sens au fost făcute de Marija Pejčinović Burić, secretarul General al Consiliului Europei, aflată astăzi într-o vizită de lucru la Chișinău.
Astfel, după o întrevedere cu președintele R. Moldova, oficialul european a remarcat „determinarea puternică” a Maiei Sandu de a avansa în procesul de reforme.
„Mă bucur să mă aflu astăzi în R. Moldova în prima vizită oficială în calitate de secretar general al Consiliului Europei. Doamnă președintă, dați-mi voie să încep prin a-mi exprima gratitudinea pentru faptul că m-ați invitat în R. Moldova (…). Din câte cunoașteți dvs., piatra fundamentală a cooperării noastre este crearea unui Plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru R. Moldova pentru perioada 2021-2024 pe care noi, doamnă președintă, l-am lansat împreună în aprilie. El acoperă toate domeniile în care Consiliul Europei conlucrează cu R. Moldova. Pe parcursul întrevederii de astăzi am avut oportunitatea să apreciez determinarea puternică pentru procesul de reforme, în special, reforma care se adresează sectorului justiției și lupta împotriva corupției. Acesta este un lucru pozitiv și încurajator și, dacă îmi permiteți, înviorător”, a declarat Marija Pejčinović Burić în cadrul unei conferințe de presă.
La rândul său, referindu-se la reforma justiției, Maia Sandu a adăugat că Republica Moldova mizează pe sprijinul Consiliului Europei în procesul de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor care va începe în 2022.
De asemenea, părțile au vorbit și despre proiectele de asistență incluse în planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024. Una dintre cele mai importante acțiuni de pe agendă, fiind combaterea violenței, obiectiv asumat prin ratificarea Convenției de la Istanbul.
În acest sens, Maia Sandu a specificat că în luna octombrie, Republica Moldova a ratificat această convenție „confirmând astfel intenția noastră de a aborda cu toată seriozitatea și de a găsi soluții durabile pentru problema gravă a violenței domestice”.
„Acest lucru vorbește despre o adevărată conducere politică nu numai pentru Republica Moldova, ci și pentru întreaga Europă. Vă asigur, Consiliul Europei rămâne angajat să susțină implementarea Convenției de la Istanbul în Republica Moldova”, a subliniat Marija Pejčinović Burić.
Tot astăzi, oficialul european a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu care a abordat reformarea justiției și lupta împotriva corupției; promovarea drepturilor omului și reglementarea diferendului transnistrean.