Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, a venit cu o reacție după ultimatumul concernului rus Gazprom, potrivit căruia Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz dacă nu achită în decurs de 48 de ore datoriile acumulate pentru lunile octombrie și noiembrie.
Astfel, oficialul de la Chișinău a oferit mai multe detalii despre această situație. „Stimați cetățeni, ieri, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al Moldovagaz. Unicul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către Moldovagaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. Aceste sume urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie. Această formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între Moldovagaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă. După ședința Consiliului de Observatori, Moldovagaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. La moment această datorie constituie 74 278 446,91 dolari”, a anunțat Andrei Spînu.
Potrivit vicepremierului, datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 dolari pentru mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru aceeași lună nu a acoperit diferența.
„Până la acest moment, Moldovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, Moldovagaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom. Ministerul Infrastructurii și Dezvolătrii Regionale a recepționat azi demersul Moldovagaz referitor la situația creată. În acest sens, Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre”, a dat asigurări ministrul Infrastructurii de la Chișinău.
Amintim că luni, 22 noiembrie 2021, Gazprom a anunțat că ar putea opri furnizarea de gaze naturale pentru Republica Moldova, dacă facturile pentru livrările curente nu vor fi achitate în următoarele 48 de ore. Potrivit reprezentanților Gazprom, compania a acceptat anterior condițiile Republicii Moldova la semnarea noului contract de livrare a gazelor naturale, doar că în document se regăsea o prevedere „esențială și importantă” – achitarea în proporție de 100% a plăților curente pentru gaze.
Se întâmplă după ce la finele lunii octombrie, Gazprom şi Moldovagaz au semnat un nou contract de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova pentru o perioadă de cinci ani. Decizia venea după o lună de criză energetică în R. Moldova, când Gazprom a redus cu 35% livrările de gaze, chiar dacă prețul solicitat era de 790 de dolari pentru mia de metri cubi.