În Republica Moldova va fi majorată vârsta de pensionare, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale în emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova. Acesta a menționat că Guvernul va accepta proiectul de lege inițiat de PAS, precizând că adoptarea sa va asigura un echilibru între numărul de persoane angajate în câmpul muncii şi cel al pensionarilor.
„Vom da aviz pozitiv pentru că astfel vom menţine echilibrul sistemului de pensii şi vom putea oferi pensii mai mari actualilor beneficiari de pensii, şi nu să creştem presiunea pe sistemul de pensii cu noi beneficiari. Atunci când vorbim de pensii trebuie să avem în vedere de o balanţă între cei care muncesc şi finanţează sistemul de pensii”, a subliniat ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Potrivit acestuia, majorarea graduală până la 63 de ani a vârstei de pensionare a femeilor va asigura consolidarea sistemului de pensii. Statul va oferi mai puţine pensii, dar mai mari.
„Atunci când reduci vârsta de pensionare semnificativ asta înseamnă că trebuie să creşti bugetul asigurărilor sociale de stat cu 1,6 miliarde de lei. Asta înseamnă că aceşti bani vin din contribuţiile celor care muncesc sau dacă nu se acumulează aceşti bani, să vină de la bugetul de stat, adică din taxele generale plătite de cetăţeni”, a mai precizat acesta.
Proiectul de lege mai prevede indexarea pensiilor o dată pe an şi nu de două ori aşa cum e în prezent. Indexarea va fi calculată în baza inflaţiei şi nivelului de creştere economică.
Iniţiativa de revenire la majorarea vârstei de pensionare este criticată de opoziţia parlamentară. Într-o conferinţă de presă, deputaţii fracţiunii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au ameninţat că vor organiza proteste dacă proiectul va fi aprobat.
„Toţi ştim care este speranţa de viaţă în Republica Moldova. Pentru bărbaţi este doar 66,8 ani”, a declarat deputatul PSRM, Alla Darovannaia.
În luna decembrie a anului trecut, fosta majoritate parlamentară PSRM – Şor a adoptat o lege prin care a redus vârsta de pensionare la 57 de ani pentru femei şi la 62 de ani, pentru bărbaţi. Această prevedere urma să intre în vigoare în luna ianuarie a anului 2022.