Gheorghe Fodoreanu, fost vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), propune vouchere de vacanță comune România – Republica Moldova, care ar asigura integrarea dintre potențialul turistic şi economic al celor două state, transmite Agerpres.
Totodată, Fodoreanu, care a fost şi președinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), speră ca decizia privind voucherele de vacanţă să fie implementată de către Guvernul României pe o perioadă de timp lungă, de minimum cinci ani.
„Integrarea conceptului de vouchere de vacanță între cele două state surori, România și Republica Moldova, ar putea avea două etape. În primul rând, voucherele de vacanță emise în țara noastră să aibă valabilitate la decontare și pentru Republica Moldova. În a doua etapă, și Republica Moldova ar urma să introducă acest concept al voucherelor de vacanță, deci în acest caz am vorbi de un drum ceva mai lung. Cred că printr-un dialog permanent dintre ministerele de resort de la Chișinău și București, s-ar putea implementa cu rapiditate acest concept. O astfel de alianță și decizie comună ar contribui esențial la dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Republica Moldova. Până la urmă, vorbim aceeași limbă și avem istorie comună„, a subliniat sursa citată într-un comunicat.
Potrivit acestuia, fluxul turistic dintre România și Republica Moldova s-a dezvoltat mult în ultimii zece ani. „Turiștii din Republica Moldova cunosc de mai mult timp potențialul turistic al României, venind la nivelul a zeci de mii pe an și alegând Slănic Moldova, zona de turism rural Bran – Moieciu, stațiunile de pe Valea Prahovei dar și circuite. Însă, de la un timp și turiștii din România merg ceva mai mult în Republica Moldova, petrecând weekend-uri cu familia, alegând facilitățile balneoclimaterice din zona Cahul, city break-uri în Chişinău sau circuite tematice vitivinicole ori cultural – religioase„, se mai precizează în comunicat.
De asemenea, Fodoreanu a mai menționat că utilizarea voucherelor de vacanță în Republica Moldova ar mări baza de structuri de cazare din cadrul programului și ar determina și creșterea numărului de turiști din R. Moldova care vin în România.
Gheorghe Fodoreanu este unul dintre primii promotori ai colaborării turistice dintre România şi Republica Moldova. În 2006, a contribuit decisiv la semnarea unui acord de parteneriat între Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) din Romania şi ANAT din Republica Moldova.
„Ideea utilizării reciproce a voucherelor de vacanţă ar susţine evoluţia actuală a relațiilor politice, economice, culturale şi sociale dintre România şi Republica Moldova, care sunt din ce în ce mai apropiate şi dinamice„, se mai spune în comunicat.