Vadim Krasnoselski a depus așa-numitul jurământ pentru un nou mandat de lider al administrației separatiste de la Tiraspol, după ce duminică, 12 decembrie 2021, a câștigat așa-zisele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană.
La ceremonie a participat și Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova. Acest lucru este confirmat de câteva fotografii publicate pe un site al administrației separatiste de la Tiraspol.
Mai mult, ieri, 16 decembrie, pe același site a apărut și un clip video de la o întâlnire a lui Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol cu ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, subordonat canonic Patriarhiei Ruse.
În cadrul acestei întrevederi, ÎPS Vladimir i-a dăruit lui Krasnoselski o icoană și l-a felicitat pentru „victoria uimitoare” obținută la alegerile ilegale din regiunea transnistreană.
„Vă doresc să vă ajute Dumnezeu în această misiune grea de a sluji oamenii, statul și pe Dumnezeu, pentru că această funcție necesită putere, răbdare și abilități de a conduce oamenii. (…) Vă doresc ca în viitor să nu uitați că suntem creștini ortodocși. Aceste mișcări pro-vest nu vin de la Dumnezeu, vin din altă parte înspre noi, spre rădăcinile noastre ortodoxe. Noi suntem slujitorii Bisericii Ortodoxe Ruse pe teritoriul Republicii Moldova și ne străduim să păstrăm puritatea ortodoxiei atât cât reușim. Și reușim atunci când ne susține și conducerea statului, dacă ei sunt cu noi pe aceeași undă, atunci va fi și pace pe pământul nostru”, a spus Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove.
Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale de la Chișinău, a venit cu o reacție în acest sens, precizând că „Mitropolia Moldovei, alături de armata a 14 și PSRM/PCRM rămân a fi structuri de ocupație a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova și acționează subversiv, ca o veritabilă coloană a cincea. Sper ca măcar această guvernare să nu-și tragă selfy-uri pe la biserici cu această gașcă de agenți in sutane”.
Amintim că autoritățile de la Chișinău nu recunosc așa-numitele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană organizate la 12 decembrie. Astfel, printr-un comunicat de presă, Biroul politici de reintegrare din cadrul Guvernului R. Moldova a subliniat că acest exercițiu se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova și respectiv „astfel de „alegeri” nu pot fi recunoscute și sunt considerate nule din punct de vedere juridic”.
Totodată, sursa citată a îndemnat partenerii internaționali să se abțină de la declarații, mediatizări, desemnări de „observatori electorali” sau alte acțiuni și contacte cu exponenții Tiraspolului pe acest subiect, pentru a exclude orice legitimizare a așa-numitelor alegeri.