Excluderea funcției de președinte al Partidului Socialiștilor, care urmează să fie condus de un Comitet Executiv, este mai degrabă o mișcare politică de refacere a imaginii PSRM, erodată de către Igor Dodon care a pierdut alegerile prezidențiale și pe cele parlamentare. Declarația a fost făcută de Ion Tăbârță, analist politic de la Chișinău.
Potrivit expertului, Igor Dodon va conduce în continuare acest partid, cu atât mai mult că el este finanțatorul principal al PSRM.
„Simplu, este o modalitate a lui Igor Dodon de a pleca, dar, totodată, de a rămâne. Această titulatură „președinte de onoare”, care ar trebui să fie una simbolică, în cazul lui Igor Dodon este o modalitate, o găselniță ca în continuare să rămână liderul real al acestei formațiuni. Este mai degrabă o mișcare politică, el este într-o criză de imagine evidentă. Practic, Igor Dodon a pierdut în ultimul an două exerciții foarte importante electorale pentru el și pentru socialiști. Imaginea șubredă a lui are un impact direct asupra erodării imaginii și ratingului socialiștilor. Acest lucru, apropo, cred că i s-a sugerat prin diferite modalități și din Federația Rusă. El sigur nu vrea să plece, în continuare crede că va mai reuși să revină în politica influentă a partidului. Igor Dodon va rămâne liderul de onoare al partidului în continuare, însă, în mod real el va fi cel care în continuare va hotărî. Cu atât mai mult că deocamdată el rămâne și finanțatorul principal al acestui partid, iar acest partid nu este unul transparent în finanțare, ba dimpotrivă, avem foarte multă opacitate”, a declarat Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.
Partidul Socialiștilor va fi condus de un Comitet Executiv, potrivit unei decizii a Congresului PSRM, care a avut loc sâmbătă, 18 decembrie 2021. Igor Dodon a fost ales președinte de onoare al PSRM.
Amintim că, la 15 noiembrie 2020, Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața Maiei Sandu. De asemenea, acum 5 luni, în urma alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a obținut doar 32 de mandate, rămânând astfel fără putere.
Totuși, Dodon a acces în Parlamentul de la Chișinău în urma scrutinului electoral din vară, dar peste câteva luni acesta a renunțat la mandatul de deputat, subliniind că „ar putea fi eficient în alte funcții”.