Serviciul Antigrindină din Republica Moldova ar urma să fie modernizat cu sprijinul financiar și asistența tehnică a României. Detaliile proiectului au fost discutate de Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii de la Chișinău, în cadrul unei întrevederi cu Adrian Chesnoiu, omologul său de la București.
Cei doi oficialii au vorbit și despre armonizarea legislației Republicii Moldova la cea a Uniunii Europene. Republica Moldova vrea să conecteze sistemul național antigrindină la cel european, dar mecanismele folosite acum nu corespund cerințelor internaționale.
„Sunt 3 tipuri de protecție antigrindină și în prezent în Republica Moldova este implementat un singur tip, cu rachetă se împușcă în nori. Deci, rămâne să implementăm si celelalte două tipuri, deoarece ele se complementează reciproc și asigură o eficiență maximă pentru a proteja culturile agricole”, a declarat ministrul Viorel Gherciu pentru TVR Moldova.
Serviciul Antigrindină din Republica Moldova acoperă în acest moment 70% din totalul suprafețelor agricole cultivate. Urmează noi discuții cu partenerii de la București pentru a găsi soluții optime.
„Eu cred că și asistență financiară, deoarece necesită investiții nemijlocite în echipamente. Această sumă rămâne a fi definitivată de către experții în domeniu în procesul de lucru”, a mai specificat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău.
În cadru întrevederii s-a mai abordat și tema Strategiei de Dezvoltare a Agriculturii si Mediului Rural pentru următorii 6 ani.
Potrivit lui Vladimir Bolea, președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, Republica Moldova este interesată de cooperarea în domeniul agroalimentar. „Ne interesează politicile, în mod special pentru export, a produselor agroalimentare, promovarea produselor pe piețele emergente ale Uniunii Europene. Cu toții cunosc că UE pentru Republica Moldova este partenerul numărul 1. 65% din produsele exportate din R. Moldova sunt în UE”, a subliniat Vladimir Bolea.
Oficialii de la Chișinău vor reveni la București în ianuarie. Amintim că astăzi, Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României a declarat că Republica Moldova reprezintă a noua regiune de dezvoltare, din punctul de vedere al agriculturii, asigurând oficialii de la Chișinău că „vă vom pune la dispoziție întreaga noastră pregătire în materie de politici publice, în procesul de armonizare a legislației cu cea europeană, în domeniul agroalimentar”.