Unirea României cu Republica Moldova este posibilă cu acordul majorității covârșitoare a cetățenilor R. Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, care a menționat că este cunoscut faptul că în Republica Moldova există mulți oameni care susțin ideea Unirii.
„Știm că există un număr mare de oameni, și probabil în creștere, care susțin ideea Unirii. În același timp, există și o parte a societății care este speriată de ideea Unirii. Un asemenea proiect major se poate face doar cu susținere majoritară, suficientă, în societate. Vom urmări sondajele să vedem cum se întâmplă lucrurile”, a precizat președintele Republicii Moldova în cadrul unei emisiuni TV.
În același context, Maia Sandu a mai spus că între timp Republica Moldova își intensifică relațiile cu România. „Între timp noi construim relații cu România, dincolo de discursuri. Construim poduri și proiecte care să ne unească pe domeniul energetic. Avem proiecte care să ne unească și mai mult pe domeniul cultural, educațional. Acestea sunt lucrurile pe care le putem face și pe care le-am promis alegătorilor și asta facem”, a adăugat șefa statului.
Fiind întrebată dacă este suficient ca 50% +1 să-și dorească unirea R. Moldova cu România, Maia Sandu a declarat că „mai mult probabil, pentru că un asemenea proiect trebuie să fie susținut de o majoritate covârșitoare a cetățenilor”. Totodată, președintele Republicii Moldova a mai specificat că „România ne așteaptă în Uniunea Europeană și noi într-acolo mergem ”.
Amintim că potrivit ultimelor sondaje circa 44 la sută din cetățenii Republicii Moldova susțin unirea cu România. De asemenea, Ministerul Justiției de la București a informat recent că 1 027 091 de cetățenii ai Republicii Moldova au obținut cetățenia română în ultimii 11 ani.