Autoritățile din Republica Moldova urmăresc cu îngrijorare acțiunile de la granița dintre Rusia și Ucraina. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Maia Sandu, care a menționat că izbucnirea unui conflict militar va afecta și Republica Moldova și va destabiliza puternic regiunea.
„Este o problemă mai mare decât Republica Moldova și rezolvarea ei depășește capacitatea noastră. Sunt implicate cele mai importante forțe și instituții în căutarea unor soluții pașnice. Urmărim ce se întâmplă, avem mecanisme de colectare a informațiilor, avem niște protocoale pe care le actualizăm pentru fiecare situație în parte, dar în caz de acțiuni militare, asta ne va afecta și va fi o situație gravă pentru toți cei din regiune. Sperăm să nu se ajungă acolo, contăm pe acțiunile diplomatice ale Occidentului și Rusiei în contextul identificării acestei soluții pașnice ”, a menționat președintele Republicii Moldova în cadrul unei emisiuni TV.
Fiind întrebată cum aceste tensiuni influențează situația din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Maia Sandu a specificat că autoritățile de la Chișinău sunt vigilente în acest sens. „Instituțiile statului sunt atente la ce se întâmplă acolo. Colectăm practic zilnic această informație ca să ne asigurăm că nu sunt mișcări care să trezească anumite suspiciuni”, a explicat șefa statului.
De asemenea, președintele Republicii Moldova a precizat că nu a văzut așa-zisa scrisoare a liderului separatist de la Tiraspol, prin care acesta solicită o întrevedere pentru a discuta „bazele reglementării transnistrene”, subliniind că nu se va întâlni cu Vadim Krasnoselski.
„Nu am văzut nicio scrisoare. (…) Nu am planificată nicio discuție sau întâlnire cu Krasnoselski. Toate discuțiile pe care le avem în contextul rezolvării anumitor probleme se fac prin intermediul Biroului de reintegrare. Nu văd necesitatea unei întâlniri”, a spus Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova a criticat și participarea ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, la o ceremonie în care Vadim Krasnoselki a depus așa-numitul „jurământ” pentru un nou mandat de lider al administrației separatiste de la Tiraspol. „Este un gest neprietenos. Ministerul de Externe a solicitat tuturor ambasadelor să nu trimită observatori. Cei care au fost identificați ca potențiali observatori au fost trimiși acasă de la Aeroport. Soluția diferendului transnistrean trebuie să fie elaborată în interiorul țării, nu în afară, această soluție trebuie să fie susținută de toate forțele și de cetățeni, pentru această soluție trebuie să existe și sprijin extern, pentru că aceasta este realitatea geopolitică în care suntem”, a mai concretizat șefa statului.
Amintim că pe 17 decembrie 2021, Vadim Krasnoselski a depus așa-numitul jurământ pentru un nou mandat de lider al administrației separatiste de la Tiraspol, după ce duminică, 12 decembrie 2021, a câștigat așa-zisele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană.
În sală, a fost prezent și Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, în ciuda faptului că anterior Chișinăul a declarat ca fiind ilegale aceste alegeri și a cerut partenerilor internaționali să se abțină de la legitimizare a așa-numitelor „alegeri” prin declarații, mediatizări, desemnări de „observatori electorali” sau alte acțiuni și contacte cu exponenții Tiraspolului pe acest subiect.