Autorităţile Republicii Moldova ar trebui să înceapă demersurile de părăsire a CSI, a declarat fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea. Acesta subliniază că nu există nicio garanține că în 3- 4 ani Dodon nu va reveni la putere în Republica Moldova şi, confruntându-se cu unele revolte, nu va chema „trupe de pacificare” ale „fraţilor” din CSI.
„Intenţia statelor membre ale OTSC de a interveni în Kazahstan pentru a pune capăt revoltelor din ţară dă în vileag esenţa adevărată a Comunităţii Statelor Independente (CSI) şi al braţului ei armat OTSC. Rusia şi liderii autoritari din ţările CSI văd organizaţia drept un mecanism similar fostului Tratat de la Varşovia cu valori aparte – autoritare, antidemocratice”, a scris Gribincea într-o postare pe Facebook.
Acesta subliniază că autorităţile de la Chișinău trebuie să înceapă demersurile pentru a părăsi CSI cât mai curând posibil.
„Care sunt beneficiile aflării Moldovei în CSI? Poate MAEIE-ul nostru să ne facă o listă a lor? Cumpără Moldova gaz de la ruşi la preţ scăzut, la fel ca Belarus sau Armenia, pentru că se află în CSI? Au cumva produsele moldoveneşti acces liber pe piaţa rusă, pentru că Moldova este stat membru al CSI? Oare sunt cetăţenii moldoveni în Rusia mai puţin abuzaţi şi discriminaţi pentru că Moldova e stat membru al CSI? Autorităţile moldoveneşti ar trebui să înceapă demersurile de părăsire a CSI şi din cauză că nu există nicio garanţie că în 3- 4 ani Dodon (sau un alt trădător ca el) nu va reveni la putere în Moldova şi, confruntându-se cu unele revolte, nu va chema ”trupe de pacificare” ale ”fraţilor” din CSI. Faptul că Moldova nu face parte din OTSC nu cred că ar fi un impediment pentru Putin şi Lukaşenko să-şi trimită trupele să ”pacifice” Moldova”, a mai adăugat fostul ambasador.
În final, Mihai Gribincea spune că Chişinăul nu ar trebui să se grăbească să accepte o nouă rundă de negocieri în format 5+2.