Preasfințitul Părinte Veniamin și Consulul General Anca Corfu au participat sâmbătă la evenimentul de marcare a Zilei Naționale a Culturii de la Cahul. „Este ziua neamului românesc”, a afirmat primarul municipiului sud-basarabean, transmite Basilica.ro.
Episcopul Basarabiei de Sud a oficiat o slujbă de Te Deum la Paraclisul Centrului Eparhial din Cahul, apoi a participat la evenimentul organizat de primărie la bustul poetului din Parcul Central al orașului.
I s-au alăturat Consulul General al României la Cahul, Anca Corfu, Primarul Municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, clerici și alți reprezentanți ai administrației locale și ai instituțiilor educaționale.
După ce a depus flori la bustul lui Eminescu, Preasfințitul Părinte Veniamin a spus: „Cred că trebuie să conștientizăm că acest poet nepereche a purtat în sufletul lui zbuciumul neamului și, în contextul celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, a încercat să fie un profet, să vorbească despre o României Mare, despre limba pe care o vorbim și despre faptul că trebuie să ne manifestăm cu demnitate în orice împrejurare, chiar dacă ne aflăm acasă sau în altă parte.”
„Eminescu, prin ceea ce a făcut, rămâne viu printre noi”, a încheiat Episcopul Basarabiei de Sud.
„Astăzi transmitem felicitări celor care scriu povești de suflet întru Eminescu, întru Creangă, întru Caragiale, întru Slavici. La mulți ani de Ziua Națională a Culturii! La mulți ani de ziua lui Eminescu!” a transmis Consulul General Anca Corfu.
„Cred că avem această datorie și obligație: să vorbim despre oamenii care ne-au marcat, care au un rol decisiv în construcția fiecăruia dintre noi ca personalitate, despre oamenii iubitori de popor și neam românesc. (…) Și, dacă unii se mai întreabă cum este corect, Ziua Națională a Culturii, sau Ziua Culturii Naționale, pentru că în România se numește într-un fel, în Republica Moldova altfel, eu aș spune că este Ziua Neamului Românesc, în care vorbim despre fundamentele noastre ca popor, ca neam, iar alegerea datei de 15 ianuarie este cea mai reușită din punctul meu de vedere, pentru că este ziua simbolică a acestuia geniu universal, care a întruchipat toate aceste calități frumoase care ne definesc pe noi, ca români.”, a spus primarul Nicolae Dandiș.
Evenimentul organizat de Primăria municipiului Cahul s-a încheiat cu un recital de poezie. Ziua Culturii Naționale a fost instituită pe ambele maluri ale Prutului în data de 15 ianuarie, în semn de omagiu față de Poetul Național și ca afirmare a identității comune de limbă și de neam.