Și la Cernăuți, orașul de suflet al marelui Eminescu, luceafărul literaturii românești a fost omagiat, printr-un șir de evenimente importante. Acestea au fost organizate de Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, cu susținerea Consulatului General al României la Cernăuți și a tuturor asociațiilor național-culturale românești din regiune.
Ziua Națională a Culturii a început la Cernăuți cu depuneri de flori la bustul poetului din curtea Casei lui Aron Pumnul și la statuia din centrul orașului. Ulterior, a fost organizată o masă rotundă cu genericul „Fiind foarte român, Eminescu e universal”, la care au participat oameni de artă, critici literari și diplomați, transmite TVR Moldova.
„E o zi în care fiecare român este împreună cu Eminescu. Vom lansa manuscrisele eminesciene, editate de Academia Română, precum și un șir de tablouri ale renumitului pictor, Spiru Virgulescu.”, a menționat Vasile Bîcu, președintele Societății pentru Cultură Română în Bucovina.
„Manuscrisele eminesciene ne amintesc că trebuie să ne cinstim limba, cultura și patrimoniul. Vă invit să-l sărbătorim pe Mihai Eminescu împreună și să vă amintiți mereu: poezia lui a influențat foarte mult cultura noastră dragă„, a declarat Laurențiu Claudiu Ciocan, Consul General de carieră al României la Cernăuţi.
Mihai Eminescu și-a petrecut o parte din copilărie la Cernăuți unde a urmat cursurile gimnaziale. Anume în acest oraș, la vârsta de 16 ani, a publicat primul poem „De-aș avea”.