Departamentul pentru Relația cu R. Moldova, din subordinea Guvernului României, a finanțat anul trecut 19 proiecte importante în R. Moldova, în cadrul celor cinci programe de finanțare structurate pe următoarele domenii de activitate: educație, cultură, mass-media, spiritualitate/tradiție și societate civilă.
Potrivit instituției conduse de secretarul de stat Adrian Dupu, au fost sprijinite proiecte care vizează promovarea demersurilor României de susținere a cetățenilor din R. Moldova, conștientizarea de către aceștia a rolului activ pe care România îl are pentru dezvoltarea economică și parcursul european al R. Moldova.
„Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova elaborează și aplică politica statului român în domeniul relațiilor cu Republica Moldova și acționează pentru întărirea legăturilor românilor de pe teritoriul acestei țări și pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase, cu respectarea legislației acestui stat. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, DRRM acționează atât prin implementarea directă de programe, proiecte sau acțiuni în sprijinul românilor din Republica Moldova, cât și prin implementare indirectă, respectiv, acordarea de finanțări nerambursabile și alte mijloace de sprijin material beneficiarilor eligibili”, se arată în raportul de activitate al instituției.
În ceea ce privește implementarea directă, în anul 2021, în urma primirii a 125 de solicitări de rechizite și cărți din partea unor școli din R. Moldova, Departamentul a oferit cărți și rechizite pentru 18 școli primare și gimnaziale, unui total de 2.000 de elevi din zone rurale ale R. Moldova, sprijinind accesul la învățământ.
În același timp, în contextul susținerii de către România a parcursului european al R. Moldova, DRRM a sprijinit presa, libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-mediei independente.