Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, insistă asupra faptului că recentul contract negociat cu gigantul rus Gazprom „este unul bun pentru Republica Moldova, în mod special, atunci când vorbim de prețul de achiziție a gazului”.
„Prețul mediu de achiziție a gazului pe piață, în luna decembrie, a fost de peste 1300 dolari pentru mia de metri cubi. Noi îl cumpărăm cu 647 de dolari, deci este cu 54% mai ieftin”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu.
Totodată, oficialul a mai precizat că toate celelalte condiții contractuale sunt vechi și au existat și în precedentele contracte pe care compania Moldovagaz le avea cu Gazprom.
„Mi-aș fi dorit ca guvernele precedente să negocieze un contract pe termen lung cu Gazprom, atunci când prețul mediu era de 100 de dolari. Este o situație atunci când negociezi și prețul gazului pe piețele europene este de100 de dolari, dar este altfel când duci negocieri și prețul gazului este 1200 sau 1800 de dolari. Din păcate, noi când am ajuns la guvernare, era ultima lună până la expirarea contractului vechi”, a spus vicepremierul în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
De asemenea, Andrei Spînu s-a referit și la unele reproșuri apărute în spațiul public, potrivit cărora actuala guvernare de la Chișinău ar fi trebuit să înceapă mai devreme negocierile cu gigantul rus Gazprom. „Noi ne-am apucat să discutăm mai devreme cu rușii, dar dacă unii cred că cineva face exact cum vrem noi, ar trebui să se mai gândească un pic”, a mai explicat ministrul.
Amintim că, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, Republica Moldova și Gazprom au ajuns la un acord principial privind prelungirea contractului de furnizare de gaze cu 5 ani.
Ulterior, responsabilii de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică au acceptat solicitarea Moldovagaz și au aprobat tariful provizoriu de 10,26 lei moldovenești (fără TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale. Până la acel moment prețul de furnizare a gazelor naturale era de 4,2 lei moldovenești pentru un metru cub.
Atunci, în urma creșterii de 2,4 ori a tarifelor la gazele naturale, Guvernul de la Chișinău a venit cu un șir de compensații la factura la gaz pentru toți cetățenii Republicii Moldova.
Însă, la începutul acestui an, compania Moldovagaz a anunțat că în luna ianuarie plătește 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze furnizate de Gazprom, conform formulei de calcul, inclusă în contractul în vigoare. Astfel, în luna ianuarie prețul de achiziție a gazelor naturale s-a majorat cu aproximativ 200 de dolari pentru mia de metri cubi, față de cel achitat în luna decembrie.
După acest anunț, la 11 ianuarie 2022, vicepremierul Andrei Spînu a confirmat că Moldovagaz analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifului la gazele naturale.