Ministerul de Externe al Federației Ruse s-a arătat deranjat de faptul că Maia Sandu, președintele Republicii Moldova a criticat prezența forțelor ruse în regiunea transnistreană și i-a recomandat să renunțe la afirmații „care sunt departe de realitatea istorică”.
Mai exact, Alexei Zaițev, director-adjunct al Departamentului pentru informații și presă din Ministerul rus de Externe, a spus astăzi că Moscova a fost atentă la interviul acordat de președintele Republicii Moldova pentru Pro TV, în cadrul căruia Maia Sandu a declarat că „în 1992 Rusia și-a trimis oamenii în regiunea transnistreană pentru a împiedica Republica Moldova să devină independentă față de URSS”.
„Am fost atenți la acest interviu al președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. O îndemnăm pe doamna Sandu și pe alți parteneri moldoveni să renunțe la asemenea afirmații departe de realitatea istorică și să se concentreze pe soluționarea problemelor din relațiile ruso-moldovenești, inclusiv pe cele create artificial de Chișinău, precum și pe conferirea unei dinamici pozitive procesului de reglementare din Transnistria, care să includă reluarea dialogului cu Tiraspolul asupra tuturor aspectelor procesului de reglementare”, a declarat oficialul rus în cadrul unei conferințe de presă.
Reprezentantul Ministerului rus de Externe, susține că aprecierile făcute de Maia Sandu cu privire la rolul Rusiei în conflictul transnistrean „nu rezistă la proba criticilor”.
„Este bine cunoscut faptul că trupele rusești nu au fost „trimise acolo”: Armata a 14-a se afla în regiune încă din perioada sovietică și a fost forța care a oprit o vărsare de sânge în masă. În prezent, forțele rusești de menținere a păcii continuă să asigure pacea pe malurile Nistrului. În acest context, nu este deloc potrivit să spunem că cheia rezolvării problemei transnistrene este problema prezenței trupelor rusești în regiune”, a mai spus oficialul rus.
Potrivit lui Zaițev, Moscova este gata de o „cooperare constructivă și pragmatică” cu Republica Moldova, de al cărei popor „ne leagă o bogată istorie comună și strânse legături culturale și istorice”.
Reacțiile Ministerului rus de Externe au venit după ce la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unui interviu, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a dat asigurări că „noi optăm și vom continua să optăm pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, subliniind că „prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova sunt în contradicție cu Constituția și cu prevederea de neutralitate a Republicii Moldova”.
Amintim că Rusia și-a exprimat „disponibilitatea principială” de a-și retrage forțele armate din Republica Moldova într-un acord dintre cele două părți din 1992. Ulterior, această disponibilitate a fost confirmată în cursul negocierilor din 1994, 1996, 1998, în mai multe documente ale OSCE. În 1999, în cadrul summit-ului OSCE de la Istanbul, a fost adoptată o Declarație, în care se menționa: „Salutăm angajamentul Federației Ruse de a retrage forțele rusești de pe teritoriul Moldovei până la sfârșitul anului 2002”. Totuși, până în prezent Rusia nu și-a îndeplinit acest angajament.