În cadrul ședinței comune a Guvernelor de pe ambele maluri ale Prutului, ministrul Apărării Naţionale de la Bucureşti, Vasile Dîncu, şi ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, au semnat un Protocol privind colaborarea în domeniul învăţământului militar.
Documentul prevede realizarea unui program de schimb între elevii, studenţii şi cursanţii instituţiilor militare de învăţământ din cele două state de pe ambele maluri ale Prutului.
Protocolul, încheiat pe o durată de 10 ani, oferă şi cadrul de colaborare în domeniul armonizării proceselor de învăţământ, activităţi de cercetare, cultural-aplicative şi modernizării infrastructurii didactice.
Cu prilejul şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova, miniştrii au avut o întâlnire bilaterală, în cadrul căreia au fost trecute în revistă principalele aspecte ale cooperării bilaterale în domeniul apărării, dezvoltată începând cu anul 2000, şi perspectivele de intensificare a acesteia, sub auspiciile Parteneriatului Strategic semnat între cele două state în anul 2010.
„Este important ca societatea civilă să conştientizeze angajamentul ferm şi sprijinul substanţial al României pentru bunăstarea Republicii Moldova. În parcursul dumneavoastră către integrarea europeană, puteţi conta pe întreg sprijinul României”, a declarat ministrul de la București, Vasile Dîncu.
Totodată, oficialul a subliniat şi importanţa consolidării rezilienţei în situaţii de criză, cu referire la sprijinul reciproc pe care România şi Republica Moldova şi l-au acordat în timpul pandemiei de COVID-19.
„Am dovedit recent, încă o dată, că putem conlucra eficient, acordându-ne reciproc sprijin în situaţii dificile. În 2020, medici şi asistenţi din România, inclusiv medici militari, au venit în sprijinul colegilor de peste Prut, pentru ca în 2021 personal medical din Republica Moldova să ofere sprijin colegilor din România”, a subliniat Dîncu.
La rândul său, ministrul Anatolie Nosatîi şi-a exprimat aprecierea pentru sprijinul oferit de România în domenii esenţiale de cooperare – asigurarea participării militarilor celor două armate la exerciţii comune atât în România, cât şi în Republica Moldova şi asigurarea unui număr important de locuri în instituţiile de învăţământ militare româneşti pentru personal al Armatei Naţionale a Republicii Moldova.