România va aloca anual 2550 de locuri la studii pentru elevii și studenții din Republica Moldova. Aceasta este una dintre prevederile noului Protocol de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Educației din România pentru perioada 2022-2026.
Documentul a fost semnat astăzi, 11 februarie, de către miniștrii Anatolie Topală și Sorin Mihai Cîmpeanu, în cadrul ședinței comune a Guvernelor R. Moldova și României, care a avut loc la Chișinău.
În urma semnări acestui tratat, părțile vor implementa proiecte comune în domeniul educației, vor oferi reciproc burse de studii, etc. Totodată, România va susține procesul de reformare a sistemului de învățământ din Republica Moldova.
Astfel, Ministerul Educației din România va aloca anual 2550 de locuri la studii, dintre care 950 pentru învățământul preuniversitar, 1100 pentru învățământul superior, 450 pentru studii universitare de master și 50 pentru studii de doctorat. Aceste locuri vor fi acordate în urma rezultatelor admiterii organizate de instituțiile de învățământ superior de stat din România.
Protocolul de colaborare mai prevede că Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova va acorda anual tinerilor din România 200 de burse la cele trei cicluri ale învățământului superior. De asemenea, Ministerul Educației de la Chișinău va oferi burse pentru mobilități academice, va organiza stagii de practică pentru studenții din România care își fac studiile la licență, master și doctorat, stagii de instruire și specializare pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, universitar și de cercetare.
Același document mai prevede și colaborarea celor două părți în vederea invitării elevilor și studenților din Republica Moldova și, respectiv, România să participe la olimpiadele și concursurile organizare pe teritoriul celuilalt stat.
Principalele prevederi ale Protocolului de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Educației din România pentru perioada 2022-2026 se referă la:
– implementarea programului de mobilitate academică între părți;
– realizarea stagiilor de practică și de instruire pentru studenții și cadrele didactice din învățământul preuniversitar, universitar și instituțiile de cercetare;
– dezvoltarea extensiunilor universitare în Republica Moldova;
– echivalarea și recunoașterea perioadelor de studii, a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice;
– elaborarea și armonizarea programelor școlare, în conformitate cu practicile educaționale europene;
– donații de cărți, manuale și alte materiale didactice;
– schimburi de publicații și materiale de specialitate;
– dezvoltarea de parteneriate între unitățile de învățământ preuniversitar, inspectorate școlare, case ale corpului didactic sau instituții echivalente;
– dezvoltarea de parteneriate între agențiile de specialitate din subordinea celor două ministere;
– implementarea unor proiecte comune în cadrul oferit de programele regionale și europene în domeniul educației și formării profesionale.
Semnarea și implementarea Protocolului de colaborare în domeniul educației între ministerele de resort din Republica Moldova și România continuă tradiția de decenii de cooperare între părți în vederea promovării excelenței în educație, susținerea mobilității academice, menținerea parteneriatului dintre instituțiile din subordine, precum și crearea de oportunități pentru dezvoltarea contactelor interumane.
Menționăm că prezentul Protocol substituie Protocolul de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Educației al României pentru anii de învățământ 2016-2019 și vine în executarea prevederilor Acordului privind colaborarea în domeniul științei, învățământului și culturii între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, semnat în 1992.