Comisarul pentru Extindere, Stefan Fuele a transmis în vara acestui an un chestionar celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, cu privire la relaţiile UE cu vecinii, precum şi la politica de extindere până în 2020.
Ministrul de Externe suedez, Carl Bildt şi omologul său polonez, Radek Sidorski, au emis un document comun prin care au oferit răspunsuri la setul de întrebări propuse de Fuele. Potrivit acestuia, extinderea UE în următorii 10 ani nu se va mai referi decât la Balcanii de Vest, state precum Serbia, Ucraina sau Republica Moldova primind compensaţii de tipul liberalizării regimului de vize.
Elaborarea unui plan de acţiune pentru Republica Moldova ar putea fi urgentată astăzi, în cadrul reuniunii Miniştrilor de Externe europeni, la Luxemburg, deşi nu toate statele membre încurajează această acţiune fără anumite garanţii suplimentare. Este cazul Franţei şi al Germaniei, care solicită ca planul să fie aprobat în unanimitate şi care manifestă o sensibilitate la pretenţiile Federaţiei Ruse.
Amintim că la data de 21 octombrie Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care au fost recunoscute şi apreciate „progresele Moldovei de la momentul începerii negocierilor Acordului de asociere la UE”, dar că procesul integrării europene este îngreunat de problematica transnistreană.
În document, Bildt şi Sidorski menţionează şi că ,,Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus pot deveni cândva membre UE, spre deosebire de alte ţări din nordul Africii sau Orientul Mijlociu”, unele state aflate la graniţele Uniunii Europene având statut special, în conformitate cu tratatele, iar altele fiind calificate drept ,,vecinele Europei şi atât”.
Foto: Reuters