România va acorda ajutor de urgență pentru Republica Moldova și Ucraina în contextul războiului declanșat de Rusia în țara vecină. O hotărâre în acest sens a fost aprobată duminică, 6 martie 2022, de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Astfel, România va acorda asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru Ucraina și Republica Moldova, din stocurile constituite ca rezerve de stat aflate în gestionarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.
Mai exact, conform hotărârii CNSU, Republica Moldova va primi 155.443 litri de motorină, 150.993 litri de benzină și 5000 tone de păcură.
Ajutorul pentru Ucraina vizează mai multe categorii de produse. Este vorba despre conserve (carne de porc – 2925 kg; legume-3150 kg; fasole costiță-600 kg; pateu-3120 kg), ulei rafinat (2430 litri), paste făinoase (5000 kg), lapte praf (294 kg), mălai (7000 kg) , făină (5660), zahăr (4800 kg) , orez (4900 kg), apă (34.200 litri), motorină (474 de tone), benzină (526 tone).
Transportul cantităților de produse se va asigură atât de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, prin mijloace proprii ori contractate în regim de maximă urgenţă, cât şi/sau de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu excepţia produselor de natura carburantului, care se transportă pe teritoriul naţional cu mijloace ale Ministerului Apărării Naţionale.
Serviciile de transport feroviar al păcurii şi, după caz, al carburantului se va efectua prin grija operatorului național de transport marfă abilitat – SNTFM CFR Marfă SA.
Fondurile necesare executării transportului rutier şi/sau feroviar se suportă, după caz, din bugetul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale sau din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile de transport din bugetul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.
Ministerul Afacerilor Externe sprijină procesul de finalizare a documentaţiei aferente realizării asistenţei internaţionale oferite de către România, se mai arată în hotărâre.
De asemenea, CNSU a mai aprobat, duminică, o hotărâre care vizează propunerea de scoatere de la rezervele de stat a unor construcții ușoare din elemente modulate și a unor bunuri materiale și mijloace de cazarmament pentru sprijinirea cetățenilor străini și apatrizi care sosesc din Ucraina pe teritoriul municipiului București și a județelor Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui.