În acest moment nu există niciun risc pentru ca Republica Moldova să fie afectată de o extindere a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Declarații în acest sens au fost făcute de Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României.
Astfel, fiind întrebat în cadrul unei emisiuni de la Europa FM, dacă există riscul unei invazii în Republica Moldova, șeful diplomației de la București a răspuns că „în acest moment, nu există analiză sau evaluări care să indice o eventuală extindere a conflictului în afara Ucrainei, deci la alte state din jurul Ucrainei”.
„De asemenea, cred că este foarte important să nu facem analize bazate pe ipoteze. Cred că în acest moment trebuie să ne uităm, mai exact, la care sunt dificultățile de acum ale Republicii Moldova și ele sunt mai ales în zona aceasta a gestionării unui flux foarte mare de refugiați care cu siguranță depășește capacitățile administrative ale Republicii Moldova. Spuneam la conferința de presă cu omologul meu canadian, care a venit la București, că pentru Republica Moldova cel mai probabil avem de-a face cu un număr de refugiați care este cel mai mare pe cap de locuitor dintre toate statele Uniunii Europene care se confruntă cu o astfel de situație”, a adăugat Bogdan Aurescu.
În acest sens, ministrul de Externe de la București a precizat, că România, în înțelegere cu Republica Moldova, creează un coridor verde care să permită tranzitul refugiaților care intră din Ucraina în Republica Moldova spre frontiera dintre România și Republica Moldova pentru a prelua această sarcină complicată pe care autoritățile de la Chișinău, în mod obiectiv, nu au cum s-o soluționeze.
„Și este nevoie ca toate statele membre ale Uniunii Europene, Uniunea Europeană în ansamblu, dar și alți parteneri să acorde sprijin Republicii Moldova pentru a putea să gestioneze această situație”, a mai precizat Bogdan Aurescu.
În același context, ministrul de Externe al României a mai amintit că, săptămâna trecută, a trimis împreună cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg, o scrisoare către Comisia Europeană și către Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, prin intermediul căreia a solicitat un pachet consistent de asistență pentru Republica Moldova, în așa fel încât acest stat să poată face față provocărilor care decurg din această criză, fie că este vorba despre refugiați, fie că este vorba despre o eventuală criză energetică sau alte provocări care afectează indirect economia R. Moldova.